De 5 lekkerste (en gezondste!) extraatjes voor je hond

Net als wij vinden onze honden het ook weleens lekker om een extraatje te krijgen. Laten er nou een paar dingen bestaan die wij ook vaak in huis hebben, en die niet alleen lekker zijn voor je hond, maar ook nog een gezonde aanvulling geven op de basisvoeding van je hond! Daarmee maak je etenstijd niet alleen leuker voor je hond, maar krijgt je hond ook nog eens extra vitaminen, mineralen en vetzuren binnen!

Is dat wel nodig, een aanvulling op het dieet?

Ja! De kwaliteit van de grond waarin planten groeien, beïnvloedt rechtstreeks de voedingsstoffen die je hond binnenkrijgt. De plant kan slechts bepaalde voedingsstoffen of een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen aanmaken op het moment dat de plant zelf ook de juiste voeding krijgt. Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. In vergelijking met enkele tientallen jaren terug bevat de grond veel minder voeding, wat rechtstreeks invloed heeft op de voedingsstoffen in een plant. Maar, dit gaat nog verder. Het dier wat vervolgens deze plant opeet, zeg een koe, krijgt op zijn beurt ook minder vitaminen en mineralen binnen. Het spreekt voor zich dat als gevolg daarvan ook diervoeding minder voedingsstoffen bevat.

Maar aan het voer wat ik geef, zitten extra vitaminen, mineralen en vetzuren aan toegevoegd, hoor ik je zeggen. Dat kan. Er is alleen één grote maar: hondenvoeding wordt vaak bewerkt en verwarmd, omdat dit nodig is voor het productieproces. Hierdoor gaat een deel van deze toegevoegde vitaminen en mineralen verloren. Daarnaast zijn omega vetzuren, zoals zalmolie of visolie, heel gevoelig voor oxidatie en is het zeer waarschijnlijk dat er niet veel daarvan overblijft als werkzaam bestandsdeel. Een ander probleem is dat toegevoegde vitaminen en mineralen vaak synthetisch zijn en dat het lichaam hierop heel anders reageert dan op natuurlijke vitaminen en mineralen. De vraag is of en hoeveel er überhaupt van kan worden gebruikt door het lichaam van je hond. Daarom: ja, een aanvulling op het dieet kan heel nuttig zijn! En als je hond er ook nog eens blij van wordt, dan sla je twee vliegen in één klap.

Nummer 1: Ei

Een ei kan je zien als een echt superfood voor je hond. Het is een ontzettend goede bron van aminozuren, de bouwstenen van eiwit. Daarnaast bevat het ook vitamine A, vitamine B12, ijzer, selenium, vetzuren, riboflavine en folaat. Alleen al daarom de moeite waard. Eieren zijn een complete bron van voedingsstoffen; een ei bevat namelijk alle voedingsstoffen die nodig zijn om een kuiken te laten groeien. Het wit van een ei bevat avidine, een stofje wat biotine tegenwerkt. Biotine is een B-vitamine en is van belang voor celgroei, de stofwisseling van vetzuren en een gezonde huid en vacht. Het geel van een ei bevat echter heel veel biotine, dus wanneer je een heel ei voert, zorg je voor een goede balans. Het is dus wel aan te raden nooit alleen het eiwit of het eigeel te voeren aan je hond.

Gekookt of rauw? Een rauw ei is voor je hond beter dan een gekookt ei, omdat veel voedingsstoffen verloren gaan door het kookproces. Ook de schil kun je voeren, maar alleen van rauwe eieren! De schil van een gekookt ei verandert van structuur en wordt erg hard, waardoor het niet kan worden verteerd en schade in het darmstelsel kan opleveren. Is het rauw, dan kan het geen kwaad. Vindt je het toch spannend? Vermaal dan de schil even in een vijzel en meng het door de voeding. Het voeren van ook de eischil zorgt helemaal voor een complete voedingsbron. Een paar (rauwe) eieren per week als toevoeging op het dieet van je hond is dus perfect! Kies het liefst voor biologische scharreleieren. Dan weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen op het ei zijn gespoten én dat het hoogwaardige voedingsstoffen bevat.

Nummer 2: Groenten

Groenten zijn een belangrijke bron van koolhydraten. Koolhydraten? Heeft een hond wel koolhydraten nodig? Als we naar de natuur kijken, krijgen honden in het wild altijd een klein percentage groenten binnen in de vorm van de maaginhoud van hun prooien. Ook wolven blijken bijvoorbeeld bessen te eten. In dat opzicht kunnen we concluderen dat honden koolhydraten best kunnen verteren. De belangrijkste reden om een hond koolhydraten te voeren (in de vorm van groenten, niet in de vorm van granen), heeft te maken met de darmflora. In een gezonde darm leeft een verscheidenheid aan goede bacteriën, die tal van taken hebben op het gebied van gezondheid. Zonder deze bacteriële darmflora heeft je hond ook geen goed immuunsysteem, want die zetelt voor 80% in de darmen! Het blijkt, dat er bepaalde bacteriestammen zijn, die koolhydraten nodig hebben als energiebron. Zonder koolhydraten kunnen deze stammen niet overleven. Wil je je hond dus een zo sterk mogelijke afweer geven, dan moet je ervoor zorgen dat de darmflora zo gevarieerd mogelijk is. De bacteriën die leven van koolhydraten, zijn er daar dus één van! Daarnaast bevatten groenten veel water, wat weer goed is voor het onderhoud van organen zoals blaas en nieren, en bevatten ze onder andere vitamine A, C, E en K, veel van de B-vitamines en mineralen.

Geef je hond dus regelmatig een schepje groenten bij zijn eten. Wat hierbij wel van belang is, is dat deze ofwel gekookt ofwel helemaal vermalen zijn (bijvoorbeeld met een blender). Niet gekookte groenten kunnen honden namelijk niet verteren. Eet je zelf groenten ’s avonds, dan kun je je hond daarvan ook een beetje geven. Let natuurlijk wel op met zout. Kies je voor gemak? Dan zijn er in de winkel ook kant-en-klare groentemixen te koop, die je ingevroren bewaard. Niet alle groenten zijn geschikt voor onze hond; ui, koolsoorten en groenten uit de nachtschade familie, zoals tomaten en paprika, zijn niet geschikt. Wissel af en zorg voor onbespoten of biologische groenten.

Nummer 3: Vis

Vis bevat een scala aan essentiële vetzuren. Zo zorgt omega-3 voor een vermindering van ontstekingen en ondersteunt het de hersenen, het centrale zenuwstelsel, de ademhaling, circulatie, vertering, immuniteit en voortplanting. Veel honden krijgen tegenwoordig al heel veel omega-6 binnen, maar een teveel aan omega-6 kan bovenstaande functies verminderen. Het is daarom belangrijk om het dieet te balanceren met omega-3. Voor het binnenkrijgen van vetzuren wordt vaak gekozen voor zalmolie of een andere visolie, maar deze zijn heel onstabiel. In een flesje wordt een olie als deze snel ranzig en heeft het juist negatieve gezondheidseffecten. Daarnaast bevat de zalm die wordt gebruikt voor zalmolie veel antibiotica. Goede redenen om in plaats hiervan je hond iedere dag een visje te voeren. Vervang niet meer dan 5 procent van de dagelijkse voeding door vis en wissel af in soorten. Probeer goed te kijken naar waar de vis vandaan komt en of deze duurzaam gevangen wordt. Veel honden vinden vis erg lekker!

Nummer 4: Yoghurt

Een ware traktatie voor de meeste honden. Maar: niet alle yoghurt is geschikt voor honden. Wat wél geschikt is, is Biogarde. Deze soort bevat enkele bacteriestammen, die de darmflora ondersteunen. Werkt het net zo goed als probiotica voor een goed werkend darmstelsel? Nee, dat niet! Zomaar probiotica geven aan alle honden is echter niet verstandig. Heeft jouw hond bijvoorbeeld darmklachten, dan kan het zomaar zijn dat de darmwand niet optimaal functioneert. Geef je dan zomaar probiotica, dan kunnen de bacteriën hieruit de bloedbaan binnenkomen, iets wat absoluut onwenselijk is. Af en toe een klein beetje Biogarde, ook voor het lekker, is dan veel geschikter!

Nummer 5: Pens

Het woord alleen al betekent bij sommigen vieze gezichten. Maar pens is hartstikke gezond voor je hond! Pens bevat weinig voedingsstoffen, maar wel een variëteit aan goede bacteriën. Iedere dag een klein beetje pens voeren is uitstekend voor een gezond maagdarmstelsel, of je kiest bijvoorbeeld voor één pensdag in de week. Meer is niet wenselijk, gezien het feit dat het weinig toevoegt qua voedingsstoffen. Pens kun je bijvoorbeeld gemalen en ingevroren kopen, wat het gemakkelijk maakt om iedere dag een klein beetje toe te voegen aan het dieet van je hond. Voer je al vers in de vorm van KVV? Dan kan het goed zijn dat er al pens aan de voeding is toegevoegd en hoef je dat zelf niet meer te doen. Is dat niet het geval, dan is pens een zeer gezonde aanvulling! Ben je niet vies van een stukje vlees? Dan kun je er ook voor kiezen om je hond een penslap te geven. Veel honden vinden het geweldig om dit op te eten en vanwege het kauw- en scheurwerk kan een penslap nog beschouwd worden als een natuurlijke tandenborstel ook!

Met deze vijf lekkernijen kun je je hond blij maken. En niet alleen dat, ook voor zijn gezondheid is het goed om dit toe te voegen. Probeer het maar eens uit en kijk wat je hond er van vindt. Veel plezier met onderzoeken!

Heb je hulp nodig met het kiezen van de juiste voeding voor je hond of wil je meer informatie over zijn gezondheid? Maak dan direct een afspraak.

By | 2019-01-10T11:07:42+00:00 10 januari, 2019|Categories: Hond|Tags: , |0 Comments

About the Author:

Charlotte Olsthoorn (1988) is veterinair natuurgeneeskundig therapeut, psychologe en gespecialiseerd in mens-dier relaties. Welkom op charlotteolsthoorn.nl! Dit platform gaat helemaal over (natuurlijke) gezondheid. Hier vindt je blogs over een natuurlijke leefstijl voor jou en je dier, maar ook foto's, video's, de leukste producten en online trainingen. Liever persoonlijk contact? Stuur dan een email naar info@charlotteolsthoorn.nl of bel naar 06-51866009.

Leave A Comment

Bel voor een afspraak!