Een nieuwe pup: voorbereiding op je nieuwe huisgenoot

De beslissing is gemaakt, er komt een nieuwe pup! Of het nu je eerste hond is of er zijn al honden aanwezig in huis, de voorpret is even leuk. Waarschijnlijk heb je goed nagedacht over wat voor hond bij je past en op basis daarvan een keuze gemaakt voor een bepaald ras of een kruising (nog geen keus gemaakt? Lees dan dit artikel eerst!). Maar dan begint de zoektocht! Hoe zoek je nu een goede fokker uit? Wat kun je allemaal doen ter voorbereiding op je pup? Puppycursus: ja of nee? Dat lees je in dit artikel!

De beslissing: ja, we nemen een nieuwe pup!

Laten we eerst beginnen met mijn verhaal. Ik heb een Welsh Corgi Cardigan reu, James, van 9,5 jaar. Heel zijn leven is hij alleen geweest, maar ik wilde graag een tweede hond. Al jaren, maar de omstandigheden waren er niet naar. Nu wel, en dus maakte ik de beslissing een pup te nemen.  De keus viel op een Australian Shepherd, honden die qua type in dezelfde lijn liggen als mijn Corgi, maar die qua bouw iets meer kunnen hebben. Ik woon aan het bos en een hond die als ze volwassen is mee kan naast de fiets en uren kan wandelen, leek mij een goede keuze. James is niet heel gemakkelijk met andere intacte reuen, dus de keuze voor een teefje was zo gemaakt. Reu-teef combinaties werken vaak erg leuk! Dat stuk was achter de rug, maar toen kwam de vraag, waar haal ik mijn pup vandaan?

Stel jezelf voor het nemen van een nieuwe pup deze vragen:

  • Maak je je hond blij met een nieuwe pup? 
  • Kies je voor een reu of een teef?
  • Welke fokker kies ik?

De keuze: waar koop ik mijn nieuwe pup?

Ik had het geluk de fokker van mijn Aussie al lang te kennen. Maar waar herken je nu een goede fokker aan? Bij een goede fokker zitten de pups in huis en maken ze van alles mee. De moederhond is altijd aanwezig en natuurlijk zien honden en pups er schoon en gezond uit. Mijn Aussie, Liv, werd geboren op 3 december 2018, maar al veel maanden daarvoor was ik met haar komst bezig. Een nestje fokken is geen kleine gebeurtenis, maar kost veel tijd en voorbereiding. Het uitkiezen van geschikte ouderhonden, het afwachten van de loopsheid, een geslaagde dekking en een goede dracht zijn best heel spannend. Gelukkig ging dat bij het nest van Liv heel voorspoedig. Uiteindelijk werden er met een natuurlijke bevalling vijf pups geboren, waarvan maar een teefje. Ik wist dus al vanaf begin af aan welke pup het ging worden!

“Weet je dat een natuurlijke bevalling heel belangrijk is om pups een goede start te geven? De aanleg van het maagdarmkanaal van de hond begint bij de foetus op 13 á 14 dagen na bevruchting. Geleidelijk aan ontwikkelt zich mond, slokdarm, maag, alvleesklier, lever, nieren, bek en slijmvliezen. Op de twintigste dag na bevruchting worden de darmen aangelegd, waarna vervolgens rond dag 39 tot 42 darmvlokken in de darmen worden gevormd. De aanleg van  darmcellen begint tevens al in de moederbuik. Na geboorte wordt de binnenbekleding van de darm geperfectioneerd door voeding en wordt een darmcel iedere drie á vier dagen vernieuwd. De aanleg van darmflora gebeurt tevens in fases. Bij de geboorte ontstaan er vaginale bacteriën, die helpen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem, en via de eerste moedermelk krijgt de pup essentiële darmbacteriën binnen. Het steriele maagdarmkanaal van nieuw geboren pups wordt binnen enkele uren na de geboorte gekoloniseerd door bacteriën in het geboortekanaal en de omliggende omgeving. Hierdoor is een natuurlijke bevalling heel belangrijk voor de aanleg van een goede gezondheid in de darmen. Bijvoeding met ballaststoffen of voedingsvezels kunnen later in het leven darmflora aanleggen wanneer dit niet voldoende of uit balans is.” 

De nestperiode: welke pup wordt het?

De periode dat de pups in het nest zitten, is heel erg leuk, maar kan soms ook heel lang duren! Je verheugt je immers al een tijdje op het krijgen van een pup en dan duurt wachten lang. Maar onthoud: het is het allemaal waard. Juist die periode in het nest is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een pup. Moederhond leert de pups heel veel en ook onderling leren ze wat ze wel en niet kunnen doen. Pups blijven minimaal 7 weken in het nest bij de moederhond. Mogen de pups al eerder weg? Dan weet je dat je niet het juiste adres hebt om een pup vandaan te halen. Hoe leuk de pup in kwestie misschien ook is, die 7 weken wet is er niet voor niets. Pups die te vroeg van hun moeder worden weggehaald, kunnen hierdoor levenslang problemen ontwikkelen. Wees dus verstandig en neem deze pup niet, maar zoek een ander adres. Daarnaast zorgt de fokker ervoor, dat de pups in deze weken al heel veel meemaken. Hun socialisatie start dan al. Zo leren ze dat er visite over de vloer komt, wennen ze aan alle huishoudelijk apparaten en gaan ze bijvoorbeeld mee op pad als ze eenmaal wat ouder zijn.

Liv’s moeder was heel erg leuk met de pups. Niet alleen voedde zij ze goed op, maar speelde ze ook veel met hen, iets wat niet alle moeders doen. Liv maakte veel mee in die eerste 8 weken. Zo leerde ze omgaan met kinderen, mocht ze mee naar school en mee wandelen met de oudere honden in huis. Zo wil je dat je pup opgroeit; niet in een hokje in een schuur bij een broodfokker… Hoe zielig ook, koop daar geen pup!  Bij een goede fokker word je geholpen in de beslissing welke pup het best bij jouw situatie past. Zorg er altijd voor dat de pup goed bij je past. Met Liv had ik bijvoorbeeld geen keuze, omdat zij het enige teefje in het nest was en ik persé een teefje wilde, omdat dat het beste bij mijn situatie paste. Liv bleek qua karakter ook prima bij mij en James te passen, maar als dat niet zo was geweest, of er was geen klik geweest, was de enige juiste beslissing geweest om te wachten op een volgend nest. Hoe moeilijk dat ook is, het is wel een keuze die je voor een jaar of vijftien maakt, hopelijk!

Bijna thuis: waar moet je aan denken? 

Als de keuze is gemaakt, is het tijd om de pup mee naar huis te nemen. Liv was op 1 dag na 8 weken oud, een mooie leeftijd om mee te gaan. Iets ouder is ook geen probleem en vooral voor kleinere rassen juist erg goed. Zorg dat je alles goed voorbereid hebt, zoals bijvoorbeeld dat je voldoende tijd hebt voor de pup en dat je de eerste weken niet weg hoeft. Op die manier kun je op een ongedwongen manier het alleen thuis zijn oefenen. Let daarbij goed op je pup en wat hij aankan. De ene pup kan heel snel even alleen zijn, terwijl de andere pup daar wat meer tijd voor nodig heeft. Hoe dan ook: werk op het tempo van je pup om hem zo vertrouwen en een veilig gevoel te geven. Bedenk ook hoe je het gaat doen als je weer moet gaan werken, want een pup kan nog geen halve (of hele) dag alleen zijn. Maak je huis puppyproof, zodat hij het huis goed kan ontdekken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over spulletjes die stuk gaan (want ja, pups bijten!). Zorg voor een eigen slaapplaats voor de pup waar hij ongestoord kan slapen en waar niemand bij komt als hij slaapt. Pups slapen veel en hebben hun rust nodig. Slapende puppies laten liggen is iets om zeker in acht te houden. Zorg voor voldoende speeltjes en kluifjes, zodat de pup daarmee kan spelen in plaats van met iets wat niet de bedoeling is. Rust goed uit voordat de pup komt en ga ontspannen de puppyperiode in. Ja, een pup is veel werk. Heel veel werk. Maar tegelijkertijd ook zo leuk! Ik kijk er enorm naar uit om met Liv aan de slag te gaan. Genieten!

Puppycursus: wel of niet?

Sommige mensen zien niet direct het nut van een puppycursus in, maar die is er zeker wel! Met Liv ga ik ook naar puppycursus. Het is niet omdat dit nodig is, want ik kan haar prima zelf leren om te gaan zitten en liggen. Nee, het gaat om de hele sfeer eromheen. Je pup leert zo bijvoorbeeld om mee te gaan met de auto, leert hoe zich te gedragen in nieuwe situaties, leert andere pups en honden kennen, leert dat die er niet alleen zijn om mee te spelen, hoort nieuwe geluiden, ziet veel nieuwe dingen, maar bovenal: het versterkt de band met jou! Samen werken doe je niet om commando’s aan te leren, maar om de pup te leren leren en plezier met jou te maken. Dát is voor mij het doel van een puppycursus. Zoek van tevoren al een hondenschool waar je je thuisvoelt en waar ze op een prettige manier trainen. Geen slipkettingen of correcties, maar positief trainen is veel leuker en levert je veel meer op! Ga voor plezier en ga vooral eerst eens kennis maken bij de hondenschool voordat de pup er is. Een goede puppycursus herken je bijvoorbeeld aan het feit dat er niet alleen oefeningen worden gedaan, maar dat er ook aandacht wordt besteed aan socialisatie, zoals het meemaken van dagelijkse dingen, andere dieren ontmoeten, mensen met paraplu’s zien en verschillende objecten leren kennen. Heeft de hondenschool ook theorielessen voordat je pup komt? Hartstikke leuk. Veel plezier met de voorbereiding van je pup!

Hulp nodig bij de keuze van een nieuwe pup of bij een juiste voorbereiding op je nieuwe pup? Maak direct een afspraak!

By | 2019-03-21T16:06:37+00:00 21 maart, 2019|Categories: Hond|Tags: , , , |0 Comments

About the Author:

Charlotte Olsthoorn (1988) is veterinair natuurgeneeskundig therapeut, psychologe en gespecialiseerd in mens-dier relaties. Welkom op charlotteolsthoorn.nl! Dit platform gaat helemaal over (natuurlijke) gezondheid. Hier vindt je blogs over een natuurlijke leefstijl voor jou en je dier, maar ook foto's, video's, de leukste producten en online trainingen. Liever persoonlijk contact? Stuur dan een email naar info@charlotteolsthoorn.nl of bel naar 06-51866009.

Leave A Comment

Bel voor een afspraak!