HOND 2019-06-11T14:48:02+00:00

Jouw hond ondersteunen met natuurgeneeskunde?

Benieuwd wat natuurgeneeskunde voor jouw dier kan betekenen? Kijk hieronder naar een overzicht van klachten. Heeft jouw hond een ander probleem en staat dat hier niet bij? Dat betekent niet dat natuurgeneeskunde voor jouw dier niet geschikt is! Met inzet van natuurlijke middelen en maatregelen geef ik jouw dier de kans zelf te herstellen en het immuunsysteem een boost te geven. Een gezond dier heeft een gezond lijf en gezond gedrag en natuurgeneeskunde helpt daarbij!

Help, mijn hond heeft jeuk!
Jeuk en huidproblemen komen tegenwoordig heel veel voor bij honden. Veel krabben, bijten, aan de poten likken, maar ook kale plekken, wondjes, korsten en roodverkleuring zie ik veel. Jeuk is een complexe klacht en kan veel oorzaken hebben. Daar zit direct ook de oplossing: de oorzaak aanpakken. Jeuk en huidproblemen worden regulier vaak onderdrukt met heftige middelen als Prednison, maar bij het stoppen hiervan komt de jeuk vaak nog heviger terug. Ik wil dat jouw hond van de jeuk afkomt. Daarvoor doen we niet alleen aan symptoombestrijding, maar betrek ik het totaalplaatje van de hond erbij om ervoor te zorgen dat er ook daadwerkelijk een langdurig resultaat komt. Wil jij jou hond ook van zijn jeuk afhelpen? Maak dan direct een afspraak.

Mijn hond is allergisch…
Een allergie bij een hond is vaak een enorme zoektocht. Vaak worden er allerlei testen gedaan, maar dat zorgt er nog niet voor dat de allergie verdwijnt. Een allergie is feitelijk niets meer dan een overbelast immuunsysteem, waardoor het lichaam reageert op dingen waarop het eigenlijk niet zou moeten reageren. Vaak wordt als oplossing hypoallergeen voer gezien, maar dit is puur symptoombestrijding. De hond krijgt voeding waarbij de eiwitten zo klein zijn gemaakt, dat het lichaam er niet meer op reageert. Een allergische reactie wordt vermeden, maar de oorzaak blijft bestaan. Met natuurgeneeskunde pakken we die oorzaak wel aan! Regulier wordt ook desensibilisatie vaak ingezet als behandeling tegen allergie, maar dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem nog meer belast raakt en het uiteindelijk opgeeft. Dit is heel slecht voor het lichaam en zorgt ervoor dat het afweersysteem niet meer doet wat het moet doen. In feite wordt het probleem nog groter gemaakt dan het was. De allergie van je hond wel bij de kern aanpakken? Klik dan hier om direct een afspraak te maken.

Mijn hond heeft steeds weer last van zijn oren!
Oorontsteking bij de hond kan verschillende oorzaken hebben. Zo bestaat er een acute oorontsteking, maar een chronische oorontsteking komt steeds weer terug. Met de oren klapperen, kop scheef houden, krabben in het oor, piepen en roodheid in het oor worden veel gezien. Iedere hond kan weleens een keer een oorontsteking hebben, veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie, en het is dan zaak dit snel te behandelen. Ook de weerstand aanpakken met natuurlijke middelen is hierbij een verstandig idee. Wanneer jouw hond vaker last heeft van zijn oren, is dat een teken dat er een onderliggende oorzaak is, die ervoor zorgt dat de oorontsteking steeds weer opspeelt. Blijven behandelen met antibiotica heeft niet alleen weinig nut, ook is dit heel schadelijk voor de darmflora. In de darmen huist 70 procent van het immuunsysteem en als het immuunsysteem zijn werk niet goed kan doen, hoe kan je hond dan ooit van zijn oorontstekingen afkomen? Met natuurgeneeskunde pak ik het probleem op een complete manier aan. Wil jij dit ook voor je hond? Boek dan een consult.

Mijn hond heeft ontstoken ogen
Ontstoken ogen kenmerken zich vaak door viezigheid, uitvloeiing, tranende ogen en roodheid. Vaak wordt er een flesje oogdruppels of tube oogzalf meegegeven, maar de vraag waarom jouw hond last heeft van ontstoken ogen wordt niet beantwoord. Vaak is er namelijk een onderliggende oorzaak te vinden en zijn ontstoken ogen slechts een symptoom van wat er eigenlijk speelt. Beter om dit direct aan te pakken dan natuurlijk. Maak direct een afspraak als jij ook liever hebt dat de ontstoken ogen van jouw hond in zijn totaliteit worden aangepakt!

Mijn hond hoest opeens!
Kennelhoest is iets wat je vaak voorbij hoort komen wanneer je een hond hebt. Het wordt vaak veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers, zoals de Bordetella bacterie en het Parainfluenza virus. Een hond krijgt alleen kennelhoest als hij er gevoelig voor is; anders kan het immuunsysteem het afweren. Symptomen zijn hoesten, de keel schrapen alsof er iets inzit en soms ook uitvloeiing. Alhoewel een hond zich er echt even niet lekker van kan voelen, is het in de meeste gevallen beter om de hond te laten uitzieken. Immers, een virusinfectie gaat niet over door antibiotica. Heeft je hond kennelhoest, dan is het van belang aan zijn weerstand en immuunsysteem te werken en natuurgeneeskundig te kijken hoe deze het sterkst kan worden gemaakt en gehouden. Maak snel een afspraak om je hond zo vitaal mogelijk te maken!

Help, mijn hond heeft een hotspot
Hotspots, nare plekken die veel zeer kunnen doen. Veel honden hebben er last van en vaak is de oorzaak niet duidelijk. De haren wegknippen en een zalf met corticoïden is voor veel mensen de aangewezen weg. Hotspots ontstaan echter niet zomaar; ze hebben vaak een onderliggende oorzaak. Smeren met zalf is symptoombestrijding, maar wat is nu de oorzaak? Honden met een normale weerstand horen niet zomaar een hotspot te krijgen. Van belang is dus uit te pluizen wat er dan wél aan de hand is. Met een afspraak ga ik dit voor jou uitzoeken!

Mijn hond heeft regelmatig last van diarree…
Maagdarmklachten als diarree, slappe ontlasting, slijm of bloed bij de ontlasting horen niet, zeker niet als het regelmatig gebeurt of als je hond er standaard last van heeft. Vaak wordt er van voeding gewisseld om te kijken of het dan beter gaat, maar niet altijd helpt dit. Bij dit soort klachten is het zaak om naar het hele plaatje te kijken, niet alleen naar voeding, maar ook naar de achtergrond van het dier. Op die manier kunnen we uitzoeken waaróm jouw hond last heeft van diarree en de klacht oplossen. Maak snel een afspraak voor een individueel advies op maat!

Mijn hond braakt!
Ook braken valt onder maagdarmklachten. Iedere hond spuugt weleens een keer, maar stelselmatig overgeven is een teken dat er iets aan de hand is. Net zoals gal spugen; ook dat heeft vaak een reden. Bij braken moet er goed worden gekeken naar de omstandigheden. Heeft het met voeding te maken, komt het vanuit de maag, heeft het met stress te maken, sinds wanneer speelt het, al dat soort dingen zijn van belang om de oorzaak aan te kunnen pakken. Braakt jouw hond vaker dan je lief is? Twijfel dan niet om een afspraak te maken!

Mijn hond is misselijk…
Wanneer jouw hond misselijk is, zie je vaak tekenen als smakken, slikken of buikpijn. Je hond kan natuurlijk ook gaan spugen. Hoe dan ook, het is een vervelend probleem, niet alleen voor je hond, maar ook voor jou. Jij wil immers niet dat je hond zich niet lekker voelt. Misselijkheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Symptoombestrijding helpt even, maar ik wil natuurlijk een lange termijn oplossing! In een consult speur ik deze op. Maak hier een afspraak!

Mijn hond eet gras, waarom?
Een hond kan gras eten als hij misselijk is. Taai gras wekt braken op, waardoor verkeerde stoffen uit het lichaam worden gewerkt. Een hond kan ook een specifiek plantje zoeken als hij misselijk is, omdat een hond instinctief vaak nog weet wat helpt tegen misselijkheid. Maar: gras eten hoeft niet altijd te betekenen dat je hond misselijk is! Gras bevat chlorofyl (bladgroen), wat reinigend werkt in het lichaam. Het kan dus ook betekenen dat je hond zelf heel goed weet wat hij nodig heeft! Vaak kan een hond bij misselijkheid wel wat ondersteuning gebruiken. Weten wat voor jouw hond geschikt is in dit soort situaties? Maak dan een afspraak!

Mijn hond geeft geel gal over…
Vaak hoor je een eigenaar zeggen als zijn hond gal spuugt, “ja, dan heeft hij een lege maag”. Dat kan, maar dan blijft deze vraag over: waarom doet jouw hond dat wel, en die van je buurman niet? Dát is wat ik uitzoek. Vaak zit er wel een reden achter, fysiek of mentaal, en is het goed om dit uit te zoeken. Zéker als het regelmatig voorkomt, want dat is toch wel een teken. Herken je jouw hond hierin? Boek dan snel een afspraak.

Bah, mijn hond eet poep…
Een regelmatig voorkomend probleem, wat iedereen vies vindt. Maar hoe los je het op? De mooiste tips komen voorbij: eierkoeken, ananas… maar het helpt niet! Dan wordt het tijd voor professioneel advies. Advies gebaseerd op jouw hond, met inachtneming van zijn hele achtergrond, omgeving en leefomstandigheden. Wi jij ook dat je hond geen poep meer eet? Neem dan contact op voor een afspraak.

Mijn hond heeft giardia, wat nu?
Giardia, een darmparasiet die veel voorkomt bij jonge honden. Het wordt behandeld met een kuurtje en is het dan nog niet over, volgt er nog een kuurtje. Wat vaak vergeten wordt, is dat je je hond daar op een natuurlijke manier heel mooi bij kunt ondersteunen. Het immuunsysteem zit voor 70 á 80 procent in de darmen. Juist, daar waar giardia ook zit! Immuunversterking is daarom heel belangrijk om te voorkomen dat het terugkomt, net als het zorgen voor een goede darmflora. Hoe je dat doet bij jouw hond? Laat je adviseren!

Mijn hond is wéér schijnzwanger…
Je hebt een teefje, ze is loops geweest en na een paar weken merk je dingen aan haar. Zo is ze bijvoorbeeld anders qua gedrag, wil ze niet wandelen of eten, sleept ze met speeltjes en wil ze een nest bouwen of geeft ze melk. Allemaal tekenen van een schijnzwangerschap. Vaak wordt dit gezien als sneu voor de hond in kwestie, maar je kunt je afvragen in hoeverre dat zo is. Feitelijk is het een natuurlijk proces en hoort het erbij. Het is vaak voor de eigenaar een last, maar voor de hond heel natuurlijk. Pas wanneer het voor de hónd een last wordt, is het tijd om er iets aan te gaan doen. Steriliseren is absoluut niet noodzakelijk; er zijn veel natuurlijke middelen en maatregelen die kunnen worden ingezet voor een te hevige schijnzwangerschap. Heeft jouw teefje er teveel hinder van? Maak dan snel een afspraak!

Mijn hond wordt incontinent…
Incontinentie kan een lastig probleem zijn. Vaak vind je het als eigenaar nog niet eens zó erg; het is nu eenmaal je hond en je weet dat het erbij kan horen wanneer je hond ouder wordt. Vaak is het echter zo dat de hond het zelf erg vervelend vindt. Incontinentie zie je vaak bij oudere honden. Doordat de spieren in kracht afnemen, verliest ook de sluitspier zijn kracht. Ook bij gesteriliseerde teefjes komt incontinentie veelvuldig voor. Vaak worden er dan tabletjes gegeven, maar denk je eens in: iedere dag een (half) tabletje voor de rest van het leven, dat zijn er veel… Terwijl je ook kunt kijken wat er natuurlijk aan te doen is. Vraag dus snel advies voor jouw hond!

Mijn hond heeft artrose
Artrose zien we vaak bij honden die ouder worden, maar ook jonge honden kunnen artrose hebben, bijvoorbeeld door trauma of een aangeboren afwijking. Als er eenmaal artrose zit, kan dit niet meer worden weggehaald. Wél kan je er met maatregelen en natuurlijke middelen voor zorgen dat je hond soepel blijft, dat het lichaam niet gaat compenseren, dat de doorbloeding gestimuleerd blijft, dat de circulatie verbeterd wordt en dat er genoeg smering blijft in het gewricht. Dit is allemaal nodig om pijn te verminderen en je hond een goede kwaliteit van leven te laten hebben. Heb je een hond met artrose? Denk dan niet, daar is niets meer aan te doen, maar laat je natuurgeneeskundig voorlichten door mij.

Mijn hond heeft een voorhuidontsteking
Je hebt een reu, maar hij verliest groene of gele klodders. Niet heel prettig in je mooie huis, maar heel normaal voor een jonge reu. Het begint altijd als hormonale activatie. Vaak zien we dat als de reu volwassen wordt, dat deze zogenaamde voorhuidontsteking dan vanzelf verdwijnt. Gebeurt dat niet, dan is het voor veel mensen een reden om te castreren. Maar wist je dat er nog meer opties zijn? Onder andere naar de afweer kijken is heel belangrijk! Wil je hulp op maat voor jouw hond? Maak dan snel een afspraak.

Help, mijn hond is wagenziek!
Je wil graag met je hond op stap, maar iedere keer dat je in de auto stapt, is het raak. Je hond wordt misselijk. Je besluit je hond maar minder in de auto mee te nemen, maar eigenlijk vind je dat wel heel jammer. Dat is ook zo, want vermijden helpt niet om het te verbeteren! Wagenziekte ontstaat doordat de hond van punt A naar punt B wordt verplaatst, zonder dat er een geurspoor wordt achtergelaten, maar er kunnen nog meer oorzaken aan ten grondslag liggen. Maak dus snel een afspraak om jouw hond van zijn wagenziekte af te helpen en weer samen op pad te kunnen zonder stress!

Mijn hond is bang van vuurwerk…
Hoewel de decembermaand door de meesten van ons als een feestelijke maand wordt gezien, gaat het ook gepaard met iets wat veel van onze honden niet zo leuk vinden: vuurwerk en daarom vuurwerkangst. Knallen die voor de hond uit het niets lijken te komen, kunnen de hond angstig maken. Reacties verschillen van lichte schrik tot aan complete paniek. Wil jij in december ook een ontspannen hond hebben en de jaarwisseling voor jouw hond aangenamer maken? Daar kan aan gewerkt worden door de hond te leren de angst te hanteren. Van groot belang daarbij is inzicht krijgen in de aard van de angst. Hoe de hond reageert bij vuurwerk is het startpunt van het werken aan vuurwerkangst. Iedere soort angst heeft namelijk een andere begeleiding nodig! Lees hier meer over wat te doen bij vuurwerkangst.

Mijn hond trekt zo aan de lijn!
Honden trekken aan de lijn, omdat hun tempo heel anders is dan het tempo van de mens. Dat is een verklaring, maar biedt nog geen oplossing. Wellicht heb je zelf al heel veel geprobeerd, van iedere keer stil staan bij trekken tot aan hulpmiddelen. Bij trekken aan de lijn geldt ook weer dat iedere situatie anders is. Iedere casus heeft zijn eigen begeleiding nodig om tot een oplossing te komen. Wil je voor jou hond laten uitzoeken wat de juiste aanpak is? Maak dan snel een afspraak!

Help, mijn hond kan niet alleen blijven…
Er is een verschil tussen verlatingsangst en niet alleen kunnen blijven. Aan mij de taak om uit te zoeken welke van de twee bij jou hond speelt en wat er aan gedaan kan worden. Een hond die moeite heeft met alleen zijn beperkt je niet alleen, maar bovendien is het voor de hond in kwestie heel vervelend. Iedereen wil graag dat zijn hond zich prettig voelt op het moment dat jij bent werken of andere verplichtingen hebt. Weten hoe je dat bij jouw hond ook voor elkaar krijgt? Stuur mij dan een bericht voor een afspraak!

Mijn hond heeft bewegingsklachten…

Als bewegen moeite kost, wil je er alles aan doen om het je hond gemakkelijker te maken. Als eigenaar van een hond met bewegingsklachten kun je zelf al op verschillende dingen letten, bijvoorbeeld of de hond kreupel opstaat na het slapen, of er verergering of verbetering is als hij eenmaal loopt, of hij duidelijker kreupel loopt op een harde bodem, wat de invloed van het weer is en je kunt nagaan of er veranderingen zijn geweest in de directe omgeving van de hond rond het moment van kreupel worden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn, dat je onbewust meer bent gaan wandelen als je pas verhuisd bent naar een mooie wandelomgeving. Al deze informatie is nuttig om een juiste conclusie te kunnen stellen. Wil je weten waar de bewegingsklachten van jouw hond vandaan komen? Maak dan een afspraak.

Mijn hond heeft myasthenia gravis

Myasthenia gravis is een aandoening die spierzwakte geeft. Er wordt zwakheid bij de beweging gezien en verlamming van de achterhand. De hond in kwestie is niet constant verlamd, maar herstelt na enkele minuten rust. Soms wordt myasthenia gravis gezien in combinatie met megaoesofagus. Dit is een uitzakking in de slokdarm, waarin voedsel blijft staan. Door de dwarsgestreepte spieren in de slokdarm wordt dit uiteindelijk naar boven geduwd, waardoor regurgitatie wordt gezien. Honden met deze aandoening kunnen vaak niet blaffen. Myasthenia gravis komt voor in een erfelijke en een verkregen vorm. De erfelijke vorm wordt veroorzaakt door een tekort aan acetylcholinereceptoren op de spieren. Acetylcholine is een neurotransmitter, dat een signaal afgeeft aan de spieren. Omdat deze echter geen receptoren hebben, wordt er geen reactie verkregen. Symptomen worden gezien vanaf de leeftijd van 7 á 8 weken. De erfelijke vorm wordt gezien bij onder andere Jack Russell Terriërs, Springer Spaniëls en gladharige Fox Terriërs. De verkregen vorm wordt gezien bij oudere honden. Het is een auto-immuunaandoening, waarbij antilichamen worden gevormd tegen receptoren. Hierdoor wordt er een blokkade van de zenuwprikkel naar de spier gevormd. Het gevolg is, dat acetylcholine niet aankomt bij de spier. Regulier wordt de diagnose gesteld door het klinisch beeld, een antilichamentest met bloed en een injectie met een stof, die de afbraak van acetylcholine (tijdelijk) remt. Hierdoor is er meer kans op prikkeling van de zenuwen. Helaas is de prognose voor een hond met myasthenia gravis slecht in verband met complicaties. Wil je je hond toch ondersteuning bieden in deze moeilijke tijd? Neem dan contact op voor een afspraak.

Mijn hond heeft het Wobbler syndroom

Wobbler kenmerkt zich door een waggelende gang, die veroorzaakt wordt door een indeuking van het ruggenmerg door afwijkende wervels die verschuiven. Wobbler komt vooral voor bij grote rassen, zoals de Dobermann en de Duitse Dog, en heeft een erfelijke factor. Bij Wobbler zien we veelal abnormale halswervels, voornamelijk een afwijking in C5 (cervicaal 5), C6 (cervicaal 6) of C7 (cervicaal 7). Eén van deze wervels verplaatst zich naar dorsaal, waardoor er een knik in de halswervels komt en waardoor druk op het ventrale deel van het ruggenmerg ontstaat. De aanvang van klinische verschijnselen verschilt van de leeftijd van 3 tot 18 maanden, maar bij de Dobermann pas vanaf 5 tot 8 jaar. Wobbler begint met parese van de achterhand en later ook van de voorpoten. Dit komt, doordat de zenuwen geen prikkels krijgen. Door extra belasting kan er een herniëring van een tussenwervelschijf ontstaan, waardoor de hond plotseling pijn in de nek krijgt. Een reguliere diagnose wordt gesteld door een anamnese, röntgenfoto of MRI met inachtname van het ras. Weten hoe natuurgeneeskunde jouw hond kan ondersteunen? Maak snel een afspraak.

Heeft jouw hond ergens last van
of wil je advies over iets anders?

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK
Bel voor een afspraak!