Vaccinatie hond deel 2: Hoe zit het met de inentingen van mijn hond?

Na het eerste deel, waarin je kon lezen wat vaccineren doet en wat voor rol het immuunsysteem daarbij speelt, gaan we in dit deel verder met feitelijke informatie over vaccins en de voor- en nadelen van het inenten van je hond. Zoals bekend zorgt een vaccinatie ervoor, dat je hond antistoffen aanmaakt en ziekte voorkomen wordt. Maar is het wel zo zwart-wit? Lees hieronder meer!

Wat voor soorten vaccins zijn er?

Onze honden worden ingeënt met zowel levende als dode vaccins. Levende vaccins bevatten verzwakte micro-organismen. Hierdoor vindt er wel vermenigvuldiging in het lichaam plaats, maar word je hond niet ziek. Een vaccinatie met een levend vaccin wekt immuniteit op en zorgt voor een betere en langere afweer dan een dood vaccin. Entingen tegen Parvo, Hepatitis en Hondenziekte zijn levende vaccins. Dode vaccins bevatten geïnactiveerde of dode micro-organismen. Hierdoor vindt er geen vermenigvuldiging in het lichaam plaats en vaak moet er een extra stof aan het vaccin worden toegevoegd om immuniteit op te wekken. Reacties op entingen ontstaan vaak door deze stoffen. Entingen tegen Leptospirose en Rabiës zijn dode vaccins.

Wat zijn de verschillen tussen levende en dode vaccins?

Levende vaccins zorgen voor zowel humorale als cellulaire immuniteit (weet je niet helemaal meer wat dat is? Lees dan het vorige artikel in deze reeks!). Het zijn vaccins, die eenmalig toegediend hoeven te worden. Levende vaccins zorgen voor lokale en langdurige immuniteit en een toename in virulentie. Veelal interfereren levende vaccins met maternale immuniteit en mogen deze vaccins niet tijdens de dracht worden gegeven. Dode vaccins zorgen alleen voor humorale immuniteit. Voor een goede werkzaamheid is meermalige toediening nodig, ook wel een booster genoemd. Dode vaccins zorgen niet voor lokale immuniteit en toename in virulentie en hebben over het algemeen een kortdurende immuniteit. Veelal bevatten dode vaccins conserveringsmiddelen en hulpstoffen, zoals thiomersal en aluminiumfosfaat.

Hoe veilig is een vaccin?

De veiligheid van een vaccin wordt getest door te kijken naar verschillende kenmerken. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar of er ziekte optreedt na vaccinaties, naar entreacties, naar het uitscheiden en overdragen van micro-organismen uit het vaccin, naar de (on)schadelijkheid voor een drachtig dier en naar de zuiverheid van het vaccin, maar ook naar de (on)schadelijkheid voor niet-doeldieren. Zo kan de enting tegen Kennelhoest bijvoorbeeld ook bij mensen deze ziekte veroorzaken!

Wat zijn de voor- en nadelen van een vaccinatie, regulier gezien?

Het inenten van je hond voorkomt of reduceert infectie en het krijgen van een bepaalde ziekte. In die zin bevordert het dus het welzijn van je hond. Het vaccinatiebeleid heeft daarnaast gezorgd voor uitroeiing van bepaalde ziekten. Regulier worden er echter ook nadelen onderkend, waaronder het voorkomen van lokale entreacties, koorts en malaise na een enting, het onderdrukken van de weerstand, de uitwerking van een vaccin op een ongeboren vrucht bij drachtige dieren, maar ook restvirulentie. Overgevoeligheidsreacties worden regelmatig gezien, zoals eczeem, astma en andere longproblemen.

Wat zijn de nadelen van een vaccinatie, holistisch gezien?

Wanneer we naar de hond in zijn totaal kijken vanuit een natuurgeneeskundige visie, vormt ook de onnatuurlijke plaats van inenten een nadeel, evenals het toedienen van meerdere ziekteverwekkers tegelijkertijd en de aanwezigheid van conserveringsmiddelen, hulpstoffen en lichaamsvreemde eiwitten. Met vaccineren wordt de eerste afweer van slijmvliezen en huid (oftewel de cellulaire afweer) omzeilt en wordt er direct naar de humorale afweer gegaan, wat normaal gesproken pas de laatste fase is. Dit kost meer energie en vraagt dus meer van het lichaam. Vaak worden Parvo, Hepatitis, Hondenziekte, Leptospirose én Kennelhoest tegelijkertijd geënt, soms zelfs Rabiës er ook nog bij. Dit zorgt voor veel stress op het systeem en gooit het immuunstelsel door de war, want dat is gewend zich op één ziekte te richten. Vaccineren heeft een grote impact op een onderontwikkeld immuunsysteem en kan de weerstand van jonge pups ondermijnen. Vergeten wordt daarnaast vaak dat een vaccinatie een grote belasting heeft op het afweersysteem, waarvan de impact op zowel korte als lange termijn niet moet worden onderschat. Een goede vraag om jezelf te stellen is dus of jouw hond zijn vaccinaties op dit moment wel nodig heeft? Meer enten betekent namelijk niet dat je hond beter beschermd is!

Geeft een vaccinatie ook bijwerkingen?

Uit grootschalig onderzoek van Moore et al. uit 2005 onder ruim een miljoen honden blijkt dat 38 op de 10000 honden aanzienlijke bijwerkingen vertoonden binnen drie dagen na vaccinatie. Onder de bijwerkingen bevonden zich vaccinreacties en allergische reacties, maar ook anafylaxie, urticaria, fibrosarcoom en sterfte. Deze bijwerkingen vonden vaker plaats bij de toediening van een dood vaccin, bij toediening van meerdere vaccins tegelijkertijd en bij kleinere rassen. Wist je bijvoorbeeld dat kleine rassen eenzelfde hoeveelheid entstof toegediend krijgen dan grote rassen? Overgevoelige honden reageerden snel met oedeem, algehele zwakte, braken, diarree en shock. Alhoewel de hoeveelheid honden die reageert op een enting niet groot lijkt, wordt hierbij vergeten dat honden juist vaak op langere termijn problemen ondervinden van een enting. Vaak worden de symptomen dan echter niet meer in verband gebracht met de enting, waardoor het percentage bijwerkingen hoogstwaarschijnlijk nog een stuk hoger ligt. Vaccinaties hebben invloed op de zwakke plek van een hond; is je hond gevoelig voor een bepaalde ziekte, bijvoorbeeld vanuit erfelijkheid, kan een vaccinatie deze ziekte triggeren. Denk hierbij aan auto-immuunziekten, epilepsie, allergische klachten, schildklierproblemen en diabetes, ziektes die zich veelal pas langere tijd na vaccinatie ontwikkelen. Daarnaast een gewetensvraag: is het wel normaal dat je hond ziek wordt van een enting of zich niet helemaal lekker voelt?

Wat is de oorzaak van bijwerkingen?

Bijwerkingen worden veroorzaakt, omdat door middel van een enting een ziekte via een onnatuurlijke weg binnenkomt. Normaal gesproken vormen de mond, neus, ogen en luchtwegen een eerste barrière tegen ziekteverwekkers en wordt het immuunsysteem al in werking gezet. Met een vaccinatie wordt een ziekte direct in het lichaam gespoten en krijgt de natuurlijke afweer geen kans. Daarnaast worden er meerdere ziektes tegelijkertijd het lichaam ingebracht, wat veel van het lichaam vraagt. Normaal gesproken komt het lichaam slechts met één ziekte tegelijkertijd in contact. Bijwerkingen kunnen tevens worden veroorzaakt doordat vaccins stoffen bevatten, die het immuunsysteem prikkelen.

Wat zit er dan precies in zo’n vaccinatie?

Het verhaal van vaccineren is dus niet zo zwart-wit als het misschien ooit eens leek. Vaccinaties kunnen een hond beschermen, dat is een ding dat zeker is, maar met beleid omgaan met entingen is daarbij wel heel erg belangrijk! Naast het vaccin bevatten entingen namelijk nog meer toevoegingen. Om het immuunsysteem te prikkelen, worden aluminium- of kwikderivaten gebruikt. Dit zijn neurotoxines, die het immuunsysteem wakker schudden om antistoffen aan te gaan maken. Ondanks dat dit kleine hoeveelheden zijn, worden honden in hun relatief korte leventje veelvuldig ingeënt. Deze stoffen stapelen zich in het lichaam en zitten diep in het systeem. Hierdoor zijn ze belastend voor het lichaam; kortom, ze horen er niet in thuis. Om een virus in een vaccin te verzwakken, wordt veelal formaline of formaldehyde gebruikt. Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Als oplos- of conserveringsmiddel en als stabilisator wordt wederom thiomersal gebruikt, oftewel kwik. Vervuiling in een vaccin zien we in de vorm van antibiotica, wat een restant van het productieproces van een vaccin is. Een vaccin wordt daarnaast gekweekt op kippenembryo’s en kan bij gevoelige dieren een allergie of een auto-immuunreactie opwekken. Waarschijnlijk heb je hier nog nooit over nagedacht. Als afsluiter van dit tweede deel over vaccinaties hoop ik dat je dit doet. Niet omdat je je hond nooit meer zou moeten enten, dat niet, maar wel om je er bewust van te zijn dat het heel belangrijk is om niet klakkeloos te enten. Hoe je dan wel om moet gaan met vaccinaties? Dat lees je in het derde deel van deze reeks!

Wil jij persoonlijk advies over vaccinaties voor jouw hond en begeleiding op maat? Of heeft jouw hond medische of gedragsklachten na een vaccinatie? Maak direct online een afspraak.

Dit is deel 2 in de serie “Vaccinatie hond”. Het volgende artikel in deze artikelenreeks gaat over de verschillende ziektes waartegen gevaccineerd wordt en hoe je het beste om kunt gaan met inentingen bij je hond. 

By | 2018-10-17T15:53:03+00:00 3 september, 2018|Categories: Hond|Tags: , , , |0 Comments

About the Author:

Charlotte Olsthoorn (1988) is veterinair natuurgeneeskundig therapeut, psychologe en gespecialiseerd in mens-dier relaties. Welkom op charlotteolsthoorn.nl! Dit platform gaat helemaal over (natuurlijke) gezondheid. Hier vindt je blogs over een natuurlijke leefstijl voor jou en je dier, maar ook foto's, video's, de leukste producten en online trainingen. Liever persoonlijk contact? Stuur dan een email naar info@charlotteolsthoorn.nl of bel naar 06-51866009.

Leave A Comment

Bel voor een afspraak!