Vaccinatie hond deel 3: Hoe kan ik mijn hond nu het beste inenten?

Na het eerste en tweede deel in deze vaccinatiereeks, waarin je kon lezen wat voor rol het immuunsysteem bij vaccinaties speelt, wat een vaccin nu eigenlijk precies is én wat de voor- en nadelen zijn van vaccineren, gaan we in dit laatste deel verder met hoe je het anders kunt doen wat betreft standaard inentingen voor je hond. Ben je er na de eerste twee artikelen van overtuigd dat vaccineren altijd met beleid moet gebeuren? Dan lees je in dit artikel hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond op maat ingeënt wordt!

Wat voor vaccinaties zijn er eigenlijk?

In Nederland worden honden ingeënt tegen Hepatitis, Distemper (oftewel Hondenziekte), Parvo, Leptospirose (oftewel Ziekte van Weil), Kennelhoest en soms Rabiës. Overige vaccinaties zijn beschikbaar tegen Lyme, Babesia, Leishmania en Herpes. Deze laatste vier worden nauwelijks gegeven en worden niet aangeraden. Het zijn nare entingen, die het systeem heel erg belasten. Dit vanwege het feit dat het zelf ook heftige ziektes zijn.

Hoe ziet het gebruikelijke entschema eruit?

De meeste honden worden iedere 3 jaar gevaccineerd met de zogenaamde cocktailenting, die bestaat uit Distemper, Hepatitis en Parvo. De cocktailenting van de merken Nobivac, Vanguard en Duramune staan officieel geregistreerd als zijnde 3 jaar werkzaam. Geeft jouw dierenarts nog jaarlijks een cocktailenting? Dan is dat absoluut onnodig! De vaccinatierichtlijnen van de World Small Animal Veterinary Association geven dat ook aan:

“Vaccines should not be given needlessly. Core vaccines should not be given any more frequently than every three years after the 12-month booster injection following the puppy series, because the duration of immunity (DOI) is many years and may be up to the lifetime of the pet.”

Ieder jaar krijgen de meeste honden daarnaast een vaccinatie tegen Leptospirose en Kennelhoest. Bij deze vaccins is een eenmalige toediening niet voldoende en is een zogenaamde booster (herhalingsvaccinatie) noodzakelijk. Gaat je hond mee naar het buitenland, dan is een Rabiësenting verplicht, die eenmaal per 3 jaar gegeven hoeft te worden. Hieronder zie je een voorbeeld van een regulier entschema.

Mijn hond is ingeënt, dus beschermd?

Dat is wat er vaak gedacht wordt, maar niets is minder waar! Dit verhaal begint bij maternale immuniteit. De World Small Animal Veterinary Association zegt dit erover:

“Most puppies are protected by MDA (maternally derived antibodies) in the first weeks of life. In most puppies, passive immunity will have waned by 8-12 weeks of age to a level that allows active immunization. Puppies with poor MDA may be vulnerable (and capable of responding to vaccination), at an earlier age, while others may possess MDA at such high titres that they are incapable of responding to vaccination until >12 weeks of age..”

Wat beïnvloedt de werking van een vaccinatie nog meer?

Niet altijd slaat een enting goed aan. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, dracht, extreme warmte of extreme koude. Het lichaam is dan minder goed in staat om te reageren op de enting. Ook een ernstige parasitaire infectie, een immuuntekort en een hoge dosis corticosteroïden of cytostatica verminderen de werking van een enting.

Hoe lang zijn vaccinaties werkzaam?

Zoals je eerder gelezen kunt hebben, volgen de meeste dierenartsen een entschema, waarin er iedere 3 jaar een cocktailenting wordt gegeven. Het blijkt echter, dat entingen vaak veel langer werkzaam zijn dan 3 jaar. Vaccinatie-expert en dierenarts Ronald Schultz doet al sinds 1970 onderzoek naar de werkingsduur van vaccinaties. Onderzoek onder duizenden honden heeft aangetoond dat de gemiddelde werkingsduur van Distemper ligt tussen de 7 en 15 jaar, Hepatitis tussen de 7 en 9 jaar, Parvo 7 jaar en Rabiës tussen de 3 en 7 jaar. Veel langer dus dan de 3 jaar die wij voor onze honden aanhouden!

Hoe zit het met puppy’s?

Puppy’s worden volgens het reguliere entschema gevaccineerd met 6, 9 en 12 weken. Er wordt zo vroeg geënt om een eventuele onveilige periode (waarin de antistoffen van de moeder verdwenen zijn en de pup in kwestie dus vatbaar is voor ziektes) te voorkomen, maar dit betekent dat er een booster oftewel een herhalingsvaccinatie nodig is. De reden daarvoor? Maternale antistoffen! Men weet immers niet of de pup deze nog heeft, dus wordt er “voor de zekerheid” drie keer geënt. Echter, een pup kan ook op de leeftijd van 12 weken nog maternale antistoffen hebben, waardoor een enting niet aanslaat of immuniteitsopbouw niet volledig is. Je weet dat echter niet, dus de kans bestaat dat je pup onbeschermd rondloopt tot de volgende enting, die pas een jaar na de laatste pupenting wordt gegeven! Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 95 procent van de puppy’s die pas op de leeftijd van 16 weken of later worden gevaccineerd, beschermd zijn voor het leven. Hoe later geënt, hoe meer immuniteitsopbouw er is. Dat komt omdat op die leeftijd het immuunsysteem beter kan reageren op een enting en de maternale antistoffen verdwenen zijn, waardoor de enting effectiever is. Later enten betekent dus minder vaak enten! Wil jij zeker weten dat je je pup pas inent op het moment dat de maternale antistoffen verdwenen zijn en er zeker van zijn dat je pup beschermd is? Dat kan met behulp van titeren, waarover je hieronder meer leest.

Hoe dan wel? Eerst titeren, want meten = weten!

Je wilt weten of inentingen bij jouw hond wel nodig zijn in plaats van gewoon maar standaard te enten. Dat kun je te weten komen met behulp van de Vaccicheck. Met deze test kijkt de dierenarts naar de antistoffen die jouw hond heeft tegen ziektes uit de cocktailenting: Parvo, Hepatitis en Hondenziekte. Dit noemen we titeren. Voldoende antistoffen betekent dat je niet hoeft te vaccineren. Enten op maat dus. Praktisch komt het er op neer dat er een heel klein beetje bloed wordt afgenomen en je snel de uitslag hebt. De uitslag wordt bijgeschreven in het entingsboekje. Zonodig kan er geënt worden. Titeren wordt inmiddels geaccepteerd door de Raad van Beheer en steeds meer hondenscholen en pensions gaan akkoord met een titerbepaling in plaats van vaccinatie.

Wat is een goede manier om mijn hond te vaccineren?

Kritisch prikken is heel belangrijk! De ziektes uit de cocktailenting (Distemper, Hepatitis en Parvo) kunnen getiterd worden. Op die manier weet je of je hond nog antistoffen heeft tegen deze ziektes en wordt je hond alleen ingeënt als dit daadwerkelijk nodig is. Doe daarnaast meer onderzoek naar Kennelhoest en Leptospirose. Kennelhoest is bij gezonde, volwassen honden vergelijkbaar met een griep en hoeft niet persé geënt te worden (hierover meer weten? Lees dan het artikel over Kennelhoest!). Leptospirose is een belastende enting waarvan veel bijwerkingen worden gemeld. Deze zogenaamde L4 enting beschermt tegen vier bacteriestammen van Leptospirose, maar er zijn 12 stammen waar je hond ziek van kan worden. De 4 stammen uit de enting zijn wel de meest voorkomende, maar honderd procent bescherming geeft deze enting absoluut niet! Wees je van bovenstaande bewust als je de keuze maakt om wel of geen Leptospirose te enten. Rabiës is de enige vaccinatie die noodzakelijk is als je naar het buitenland gaat. Blijf je in Nederland? Dan hoef je je hond hiertegen niet te enten. Met andere woorden: wacht zolang mogelijk met enten (en weet zeker wanneer je veilig kan enten door een Vaccicheck te doen!), ent sowieso niet jaarlijks, geef zoveel mogelijk enkelvoudige entingen, ruim verspreid uit elkaar, geef Rabiës nooit tegelijkertijd met een andere enting vanwege een te grote belasting op het systeem, ent zieke of drachtige dieren nooit, ent niet als je hond medicatie krijgt, voorkom overenten en ontzie het immuunsysteem, en laat een Vaccicheck doen bij je hond.

Welk schema volg ik voor titeren en vaccineren?

Om te titeren, kun je dezelfde perioden aanhouden als wanneer je normaal gesproken zou enten. Je pup laat je dus titeren op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Natuurlijk is de pup met 6 weken nog bij de fokker. Als deze niet titert, maar gewoon standaard vaccineert, kun je je pup met 9 weken natuurlijk wel gewoon laten titeren! Het mooist zou het natuurlijk zijn als ook de fokker al het hele nest titert, zodat er naar aanleiding van de uitslag eventueel gewacht kan worden met de eerste vaccinatie. Op het moment dat de Vaccicheck aangeeft dat je pup geen antistoffen meer heeft, kan je hem of haar laten vaccineren. Na een paar weken volgt een controletiter om te kijken of de enting daadwerkelijk is aangeslagen. Daarna kun je je hond iedere 3 jaar laten titeren, zodat er pas geënt wordt wanneer het nodig is.

Nog een keertje, samengevat?

Entingen kunnen een hond beschermen tegen ziektes, maar ook problemen veroorzaken. Ent je hond dus alleen wanneer het daadwerkelijk nodig is. Dat weet je door te titeren. Vaccinaties hebben vaak een veel langere beschermingsduur dan de officiële registratie. Doe dus een Vaccicheck voordat je (onnodig) ent, want meten = weten. Wees je ervan bewust dat je hond daarnaast geheugencellen heeft en een eigen afweersysteem. Ontwikkel dus een natuurlijke bescherming door het opbouwen en versterken van het immuunsysteem. Geef je hond goede voeding, dagelijkse beweging, voldoende mentale stimulatie, maar zorg ook voor ontspanning en weinig stress. Ondersteun je hond met natuurlijke middelen op het moment dat er toch gevaccineerd moet worden. Het komt erop neer dat de moraal van het verhaal is: denk na over deze artikelreeks, verdiep je desgewenst verder in de vaccinatiematerie en neem de tijd om je eigen, onderbouwde keuzes te maken.

Wil jij persoonlijk advies over vaccinaties voor jouw hond en begeleiding op maat? Of moet jouw hond toch ingeënt worden en wil je hem daarbij ondersteunen? Maak dan direct een afspraak.

By | 2018-10-17T15:50:16+00:00 17 oktober, 2018|Categories: Hond|Tags: , , , |0 Comments

About the Author:

Charlotte Olsthoorn (1988) is veterinair natuurgeneeskundig therapeut, psychologe en gespecialiseerd in mens-dier relaties. Welkom op charlotteolsthoorn.nl! Dit platform gaat helemaal over (natuurlijke) gezondheid. Hier vindt je blogs over een natuurlijke leefstijl voor jou en je dier, maar ook foto's, video's, de leukste producten en online trainingen. Liever persoonlijk contact? Stuur dan een email naar info@charlotteolsthoorn.nl of bel naar 06-51866009.

Leave A Comment

Bel voor een afspraak!