Dierfysiotherapie en natuurlijke diergezondheidszorg

Mijn hond beweegt niet meer zo goed… Dat is iets wat je vaak ziet of hoort van hondeneigenaren. Je hond wordt ouder, krijgt wat last van artrose, heeft een bepaalde aandoening of er is iets gebeurd waardoor zijn beweging anders is dan voorheen. Natuurlijk probeer je als eigenaar je hond daarin te ondersteunen, bijvoorbeeld met glucosamine of pijnstilling. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijk is? Wist je bijvoorbeeld dat de combinatie van natuurlijke diergezondheidszorg en dierfysiotherapie heel waardevol is voor de bewegingsvrijheid van je hond? Niet alleen voor bestaande problemen, maar ook ter preventie? Daarom hebben wij, Charlotte Olsthoorn (praktijk voor natuurlijke diergezondheidszorg in Loon op Zand) en Anouk Blijlevens (dierfysiotherapie praktijk Mijn Hond & Ik in Dongen) ons doel verenigd. Samen willen we iedere hond zo gelukkig en gezond mogelijk zien worden en door onze krachten te bundelen, kunnen wij dit nu voor heel veel honden mogelijk maken. Wat én hoe wij dat doen, dat lees je in deze blog!

Als je hond ouder wordt…

Oudere honden hebben iets heel speciaals. Hun grijzer wordende snuit, hun uitstraling, het feit dat ze alles lijken te snappen wat je ze vertelt… Het is prachtig om samen met je hond deze periode te mogen beleven. Maar ouder worden komt ook met gebreken. Je merkt misschien dat je hond niet zo gemakkelijk meer opstaat. Dat hij minder bespiering heeft. Dat zijn billen wat gaan invallen of dat hij magerder wordt. Misschien gaat hij minder graag mee wandelen of loopt hij alleen nog maar in stap. Wellicht merk je dat zijn balans niet meer is wat het geweest is en dat hij meer moeite krijgt met de alledaagse dingen. Natuurlijk, het hoort erbij. Maar willen we allemaal onze honden niet zo lang mogelijk fit en in goede conditie houden? 

Goed nieuws: dat kan! Iedereen is tegenwoordig wel bekend met glucosamine, maar er zijn nog zoveel andere opties. Wat voor de één werkt, werkt namelijk niet altijd voor de ander. Het is daarom belangrijk om te kijken wat specifiek voor jouw hond, in zijn situatie, de juiste keuze is. Aanpassingen en toevoegingen aan de voeding, werken met supplementen, aangepaste beweging en oefeningen, maar ook de hond op zijn niveau laten doen wat hij graag doet, heeft allemaal invloed op hoe hij in zijn vel zit. En wist je dat zwemmen met je hond in een verwarmd bad daarnaast heel mooi werkt om je hond zijn bewegingsvrijheid terug te geven? Hydrotherapie is een veilige manier van bewegen zonder veel belasting van gewrichten. Dit komt doordat de weerstand van water vele malen hoger is dan de weerstand van lucht. Daarom is het heel geschikt voor oudere honden. Het verbetert de conditie, bevordert de spieropbouw, zorgt voor spierversterking en zorgt voor een gezonde inspanning met weinig belasting van de gewrichten. Belangrijk ook: de meeste honden vinden het erg leuk! 

Om jouw senior zo goed te kunnen ondersteunen, hebben wij nu een speciaal seniorenconsult. Deze bestaat uit twee aparte afspraken. Eerst kom je met je hond naar Charlotte’s praktijk in Loon op Zand en krijg je uitgebreid advies hoe je jouw hond op een natuurlijke manier kan ondersteunen bij het ouder worden. Daarna ga je naar Anouk en begeleidt zij jouw hond met dierfysiotherapie en zwemmen. Op deze manier haal je het meest eruit en zorg je dat jouw hond zo gelukkig en gezond mogelijk oud kan worden. Natuurlijk krijg je dan korting; in plaats van €105,- betaal je €90,-! 

Als je hond problemen met lopen heeft…

Niets is zo vervelend om te zien dat je hond niet helemaal goed beweegt. Misschien merk je aan je hond dat hij er ook last van ondervindt, misschien blijft hij vrolijk, maar zie jij toch dat er iets niet helemaal goed is. Er zijn tal van oorzaken waardoor een hond niet goed loopt. Misschien heeft je hond een trauma opgelopen, waardoor hij nu tijdelijk last heeft van iets. Misschien heeft hij een chronische aandoening. In beide gevallen wil je je hond daarin zo goed mogelijk begeleiden. Niet alleen zorg je er dan voor dat de hond beter in zijn vel komt te zitten, maar tegelijkertijd voorkom je erger in de toekomst of een terugval. 

Honden met rug- en nekklachten (zoals hernia en spondylose), ataxie, acute letsels aan spieren, pezen, banden en gewrichten, pees-, slijmbeurs- en gewrichtsontstekingen, artrose en reumatische aandoeningen, gewrichtsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie, spierziekten, kreupelheid, stijfheid, moeilijker of minder graag bewegen, verminderde sportprestaties, het zijn allemaal dingen die belangrijk zijn om aan te pakken. Een gezond dier kan zich namelijk harmonieus bewegen, omdat alle onderdelen van het lichaam in evenwicht zijn met elkaar. Maar zodra er een kleine verstoring is in het bewegingsapparaat, zijn de gevolgen voor het dier groot! Gevolg: jouw hond zit niet lekker meer in zijn vel. Pijnbestrijding, het vergroten van de doorbloeding en het ervoor zorgen dat de spieren zo soepel en sterk mogelijk blijven, is bij alle bewegingsproblemen van groot belang. Door dierfysiotherapie en hydrotherapie te combineren met natuurlijke diergezondheidszorg, wordt het effect van beide behandelmethoden vergroot. 

Wist je dat er ook heel veel mogelijk is voor jouw hond op het gebied van revalidatie na botbreuken en operaties, zoals een gescheurde kruisband of meniscus? Na een operatie is het acute probleem aangepakt, maar de nasleep kan veel impact hebben op de beweging van je hond. Vaak zien we dat de hond anders is gaan bewegen om de pijnlijke plek zoveel mogelijk te ontlasten. Door deze compensatie is er een grotere kans op herhaling (bijvoorbeeld op het scheuren van de andere kruisband) of een terugval. Daarom vinden wij het zo belangrijk om aan preventie te doen als je hond geopereerd is. Met behulp van natuurlijke middelen en maatregelen en dierfysiotherapie kun je ervoor zorgen dat het lichaam zo sterk mogelijk wordt en blijft, waardoor er minder kans is op problemen in de toekomst. Ook herstel na een operatie kan in positieve zin worden beïnvloed door een combinatie van bovenstaande. Zwemmen zorgt onder andere voor een betere doorstroming en spierversterking, terwijl natuurlijke middelen een extra boost geven aan het lichaam om zo het herstel te bevorderen en te versnellen. Een combinatieconsult pakt het totaalplaatje aan; je betaalt hiervoor €95,- in plaats van €110,-.

En hoe voorkom ik dan bewegingsproblemen bij mijn hond…?

Dat is uiteraard wat wij willen! Het liefst zien wij dat iedere hond zo goed mogelijk in zijn vel zit en geen bewegingsproblemen ontwikkeld. Zelf kun je hier zeker invloed op uitoefenen. Denk maar eens na: we vragen tegenwoordig best veel van onze honden. Misschien sport je met je hond of hike je veel. Je gaat met je hond op vakantie, zit op cursus met hem of neemt hem overal mee naartoe. Dan wil je dat je hond zo goed mogelijk in conditie blijft. Het voorkomen van problemen is daarin heel belangrijk. Een (half)jaarlijkse keuring is dan ook zeker aan te raden, vooral voor honden die behendigheid doen, op jachttraining zitten, pakwerk doen of lange wandelingen maken. Maar ook voor honden die veel rennen en spelen met andere honden. Vaak zie je bij een controle dat er bij deze honden iets net niet helemaal lekker zit, maar jij als eigenaar merkt daar nog niet veel. Laat je je hond regelmatig controleren, dan kan dit kleine probleem snel aangepakt worden en wordt een blessure, die veel moeilijker te behandelen is, voorkomen. Preventie is dan ook de sleutel in het voorkomen van bewegingsproblemen.

Natuurlijk kunnen wij hierin ook iets betekenen voor jou. Via de natuurlijke diergezondheidszorg wordt het totaalplaatje aangepakt: hoe zit jouw hond in zijn vel, zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak, en wat kun jij doen om hem nóg beter in zijn vel te laten zitten? Er wordt gekeken naar wat jouw hond aangeeft, naar zijn medische geschiedenis en naar het gedrag wat jouw hond vertoont. Maar ook naar wat hij eet, wat jullie allemaal doen samen, naar beweging, hoe hij zich ontspant, hoeveel hij slaapt en naar zijn karakter, de opvoeding, de band met jou als eigenaar en zijn omgeving. Allemaal heeft dit invloed op jouw hond en hoe hij zich voelt. Je raadt het al: dit is geen “one size fits all” benadering.  Met individueel advies en inzichten zorg jij ervoor dat jouw hond een goede gezondheid kan behouden en dat bewegingsproblemen worden voorkomen. In combinatie met een lichamelijke check bij de dierfysiotherapeut zorg je ervoor dat jouw hond een goed functionerend bewegingsapparaat krijgt en behoudt. Wil je jouw hond ook een heerlijk hondenleven geven? Maak dan een afspraak voor een preventieconsult bij ons en betaal voor deze speciale combinatie geen €110,- maar slechts €95,-.

Onze missie 

Onze missie is ervoor te zorgen dat jouw hond zich goed in zijn vel voelt en zijn bewegingsvrijheid kan behouden. Door dierfysiotherapie en hydrotherapie te combineren met natuurlijke middelen en adviezen, hopen wij zoveel mogelijk honden een gelukkig en gezond hondenleven te bieden. Wij hopen dat jullie nu een idee hebben van wat we doen én waarvoor je bij ons terecht kan. Heb je een vraag of kunnen wij je helpen? Mail ons dan snel. Volg je ons al op Instagram? Kijk snel op www.instagram.com/charlotteolsthoorn.nl of op www.instagram.com/mijnhondenik!

Foto: Charlotte Olsthoorn Fotografie