52 HIKE CHALLENGE & WAAROM WANDELEN ZO GOED VOOR JE IS

By Published On: 2 augustus 20217 min read

Wandelen, hiken, ik doe het graag. Liefst met hond, dat maakt het voor mij nét wat leuker. Mijn dag is dan ook niet compleet zonder een wandeling. Nou heb ik natuurlijk twee honden, die sowieso naar buiten moeten én ik woon tegenover het bos, wat de drempel wel heel laag maakt om nog snel een uurtje mee te pakken! Liv, de jongste, gaat altijd graag mee, terwijl James, de oudste, niet zo ver meer wil. Maar met Liv loop ik dus standaard iedere ochtend een uur door het bos, en daarnaast lopen we één tot twee keer per week langere wandelingen van zo’n 10 tot 20 km. Heerlijk vinden we dat. Maar wat maakt nou dat wandelen nou zo gezond? 

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van wandelen!

Wandelen is een superfijne manier om je algemene gezondheid te verbeteren. Het kost niet zoveel tijd, het is gratis, je kunt overal een rondje lopen, het kost relatief weinig inspanning en het enige wat je nodig hebt is schoenen. Wist je dat slechts 30 minuten per dag je al helpt om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, je botten te versterken, een teveel aan lichaamsvet te reduceren en jouw spierkracht en uithoudingsvermogen te vergroten? Dat is nogal wat toch! Maar wandelen doet nog meer: het kan zelfs helpen om het risico op het ontwikkelen van ziektes te verminderen, zoals hartziekten, type 2 diabetes, osteoporose en sommige kankers.

Uit onderzoek is gebleken dat je niet eens heel veel hoeft te lopen om al effecten te merken. Als je ongeveer 75 minuten per week wandelt (dat is maar iets meer dan 10 minuten per dag!) voel je je al veel fitter. Je hart en longen gaan erop vooruit, je spieren worden sterker en je bloedcirculatie verbetert. Bovendien is het nog gezellig ook toch, als je met vrienden loopt? 

Maar wist je dat wandelen ook goed is voor je geest?

Zo maakt wandelen endorfines vrij in je hersenen. Deze zogenaamde neurotransmitters helpen je stressniveau te verlagen, verminderen pijn en zorgen ervoor dat jij je weer fijn voelt. Zelfs met maar 10 minuten wandelen merk je dit al! Dagelijks een rondje lopen helpt ook mee om depressie tegen te gaan en het verbetert je geheugen. Wandelen heeft daardoor ook effect het verouderingsproces én op ziektes als alzheimer, dementie en parkinson, en hoe belangrijk is het om daar al vroeg aandacht aan te besteden? Wandelen zorgt er ook voor dat je meer energie krijgt. Ik snap dat je je soms eigenlijk te moe voelt om te gaan, want dat heb ik ook echt weleens. Of gewoon geen zin. Maar als je dan toch gaat, zul je merken dat je bij thuiskomst blij bent dat je geweest bent. Het voelt áltijd goed als je hebt gewandeld, vind ik. Tenzij je een regenbui op je hoofd krijgt, dan is het iets minder… Wandelen helpt je ook om beter na te denken, en mijn beste ideeën krijg ik dan ook tijdens een rondje lopen. Die ingeving waar ik al zo lang naar zocht, komt vaak naar boven in het bos. Wist je ook dat een wandeling in het groen, zoals bos of polder, ervoor zorgt dat je je het best kunt ontspannen?

Iedere dag op pad: maak er een gewoonte van!

Daarom is wandelen voor mij een gewoonte geworden. Natuurlijk zijn de honden de reden geweest dat ik er iedere dag op uittrek, maar als je dit stuk hebt gelezen, ben je er hopelijk van overtuigd dat het echt heel goed voor je is om te lopen! Probeer er een gewoonte van te maken. Lukt het je niet om 30 minuten achter elkaar te lopen? Dan maak je gewoon meerdere kortere wandelingen. En wees niet te streng voor jezelf als je een keer overslaat. Al zul je echt wel gaan merken dat dat steeds minder vaak voorkomt, als je eenmaal de slag te pakken hebt! Ik vind het zelf bijvoorbeeld leuk om bij te houden hoe ver en hoe lang ik wandel. Mijn Apple watch gaat dan ook altijd mee als ik een langere wandeling maak. Doe jij dat al, stappen tellen? Misschien sta je zelfs verbaast hoe veel je al loopt als je nu op je horloge of telefoon kijkt. Maar onthoudt: voor je gezondheid gaat het niet om de afstand, maar meer hoe lang je loopt en hoe vaak. Als je jezelf als doel stelt iedere dag een wandeling te maken, of het nou kort of lang is, dan is het binnen no-time een gewoonte! 

Een stok achter de deur nodig om te gaan wandelen?

Zoals ik net al vertelde, vind ik het echt een uitdaging om langere wandelingen of hikes te maken. Hier in de buurt, maar ik ga ook graag naar een nieuw gebied en ontdek dan meteen hoe mooi ons land eigenlijk is! Liv, mijn Australian Shepherd, is het perfecte wandelmaatje en samen gaan we dan ook graag weg. Ik heb nog heel veel plannen met haar en heb heel wat hikes op mijn wensenlijstje staan, ook in het buitenland. Door Covid is dat allemaal wat uitgesteld, maar dat maakt de voorpret niet minder leuk. Toch? Voor mij is op stap gaan met Liv en de natuur ontdekken genoeg motivatie om te gaan wandelen, maar ik kan me goed voorstellen als dat bij jou anders is! Het hoeft ook helemaal niet ingewikkeld of ver weg te zijn natuurlijk. Gewoon een rondje lopen met een vriend of vriendin samen is ook helemaal prima. Ik heb in mijn praktijk wel gemerkt dat het fijn kan zijn om nog een stok achter de deur te hebben. Als je bijvoorbeeld gaat bijhouden waar je loopt, hoe lang en hoe ver en dat opschrijft (of gebruik maakt van een app) kan dat je net dat duwtje in de goede richting geven!

52 Hike challenge

Een paar jaar geleden kwam ik, tijdens een zoektocht op Google, de 52 hike challenge tegen. Een Amerikaans idee, maar je kunt het overal uitvoeren. Het idee is dat je ieder jaar 52 hikes (of wandelingen) maakt, zodat je jezelf uitdaagt om fysiek fitter te worden, je mentale gezondheid te verbeteren, nieuwe vrienden te maken, nieuwe plaatsen te ontdekken en je met jezelf te verbinden door de natuur. Eén wandeling per week, een heel jaar lang. Dat leek me wel wat! Je kunt dit natuurlijk jezelf ten doel stellen, maar je kunt het zelfs officieel doen, compleet met stickers en medailles. Niets hoeft, alles mag. In 2020 heb ik besloten om de 52 hike challenge pet series te doen. Het doel daarvan was om 52 wandelingen met je hond te maken om zo jezelf, maar ook je hond uit te dagen, de natuur te ontdekken, je geheugen en concentratie te vergroten, energieniveaus te verhogen, caloriën te verbranden, creativiteit te vergroten, gezonde gewoontes te leren en mentale bewustwording te vergroten. Mooie doelen die je stimuleren om erop uit te gaan! De 52 hike challenge is al tevreden met 1 mijl per dag, dus zeg 1,6 km per keer. Dat moet wel lukken toch?!

Ik legde de lat voor mezelf iets hoger, want dit is een afstand die wij iedere dag zonder enige moeite halen. Ik wilde dus 52 hikes doen van minimaal 8 km. En dat is gelukt! Soms sloegen we een weekje over en deden we een andere weekend twee wandelingen achter elkaar, maar ik merkte dat het echt fijn was om dat doel van 52 te hebben. We hebben de natuur hier bij ons achter in De Loonse & Drunense Duinen uitgebreid ontdekt en de rest van het prachtige Brabant, maar ook bijvoorbeeld de stranden van Zeeland, de heidevelden en bossen van Drenthe en de Belgische weilanden. Dit jaar doe ik het weer, maar dan nu de adventure series. Mijn doel is wederom 52 hikes, maar nu iets langer. Ik zal jullie dan ook in een volgend blog meenemen naar mijn favoriete gebieden en wandelingen van vorig jaar, en wie weet krijg je er zoveel inspiratie van om ook mee te gaan doen. Ik hoop het, want echt, iedere dag wandelen is zó fijn!

Wil jij liever dat ik je help om wandelen tot een gewoonte te maken voor je? Met een speciaal plan dat is ontwikkeld op jouw situatie en doelen? Maak direct online een afspraak.

© Charlotte Olsthoorn l Veterinair natuurgeneeskundig therapeut, psychologe en specialist in mens-dier relaties l www.charlotteolsthoorn.nl l info@charlotteolsthoorn.nl. Delen van dit artikel is toegestaan onder vermelding van naam en website van de auteur.

Foto: Charlotte Olsthoorn Fotografie

Charlotte Olsthoorn

Welkom op dit blog over natuurlijke gezondheid voor je dier. Mijn naam is Charlotte en ik ben veterinair natuurgeneeskundige, psycholoog en gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier. Hier deel ik mijn liefde voor een natuurlijk leven en geef ik je een kijkje in mijn leven met mijn twee honden. Dank je wel voor je bezoek!