WELKE HOND PAST BIJ MIJ? DOE HIER DE TEST!

By Published On: 10 november 202314 min read

 

Je hebt besloten een hond te willen. Leuk! Misschien wordt het je eerste hond, misschien heb je al eerder een hond gehad, of misschien heb je er al één (of meerdere) en wil je er nog één bij. Zoveel rassen, zoveel keuze. Maar wat past bij je? Kies je voor een pup, een jonge herplaatser of een hond op leeftijd die een nieuw huisje zoekt? Wil je een rashond, zoek je een kruising, haal je er één uit het asiel of ga je voor een buitenlandse hond? Allemaal keuzes, maar waar begin je? Daar ga ik je mee helpen! Lees snel verder en doe de test.

Stap 1: Wie ben jij?!

Om een goede match te zijn met je nieuwe hond is het handig om eens even bij jezelf na te gaan wat voor iemand je zelf bent. Ben je bijvoorbeeld netjes, georganiseerd en gestructureerd, dan vorm jij geen goede combinatie met een uitbundige, drukke en losbandige hond! Je hond kunnen begrijpen qua karakter is een voorwaarde voor een goede relatie. 

Opdracht: maak een lijstje met eigenschappen die je graag in je nieuwe hond wil zien.

Wil je een hond die iedereen leuk vindt, één die juist meer op zichzelf is, een zelfstandig type, eentje die graag op schoot ligt, of een hond die je bijvoorbeeld mee kunt nemen met hardlopen? Bedenk voor jezelf waarom je nou eigenlijk een hond wil. Wat is het dat je trekt in een hond? Wil je je toekomstige vriend meenemen op wandelvakanties, dan kies je niet voor een gezelschapshondje wat het liefst de hele dag op schoot ligt. Heb je geen behoefte aan veel vachtverzorging, kies dan niet voor een hond die regelmatig gekamd moet worden. Woon je in een flat en heb je geen zin of tijd om je hond veel beweging te geven, dan zoek je beter geen erfhond uit die het liefst de hele dag zijn terrein zou bewaken. Met andere woorden: bepaal wat voor eigenschappen jij hebt, wat voor eigenschappen je zoekt in een hond en kijk goed naar wat passend is bij je leefomstandigheden. Kijk naar wat je wil ondernemen met je nieuwe hond en wat daarbij past qua karakter, behoeften, maar ook qua grootte en beharing.

Stap 2: Ik krijg een pup! Of is een volwassen hond toch handiger?

De leeftijd kiezen die bij jou leefomstandigheden past is een voorwaarde voor het ontwikkelen van een goede relatie met je toekomstige hond. 

Opdracht: Pak je lijstje van hierboven er weer bij, bedenk hoeveel tijd je hebt om aan je hond te besteden, wat voor activiteiten je ermee wil ondernemen en vul het aan met belangrijke zaken als werk, oppas en kosten.

Ga hieronder verder met de test en kies zorgvuldig de beschrijving die bij jou past!

  • Past een pup bij mij?

Wat is er nou schattiger dan een puppy? Niet veel, maar geen reden om aan een pup te beginnen als dat niet in je leven past. Een pup goed opvoeden tot een stabiele, volwassen hond kost veel aandacht, tijd, zorg én energie. Heb je voldoende tijd om aan de pup te besteden? Heb je het geduld om de pup zich te leren aanpassen aan onze mensenwereld? Soms gaat dat heel soepel, maar soms gaat het niet zo soepel. Hoe ga je dat dan oplossen? Hoe ga je het regelen als je werkt? Daartegenover staat dat je een pup veel gewoontes kunt aanleren die bij jou passen, je al snel een goede band ontwikkelt tussen jullie en daarnaast is het ook heel erg leuk om een pup van jongs af aan te zien ontwikkelen; het geeft heel veel plezier in huis! Twijfel je over de antwoorden op bovenstaande vragen? Dan is een pup misschien niet de beste keuze en is een jonge of volwassen hond wellicht een veel beter idee!

  • Past een jonge hond bij mij?

In eerste instantie lijkt een jonge hond wat makkelijker dan een pup. Dat is vaak ook zo, maar niet altijd! Belangrijk is te kijken naar wat de hond in kwestie al meegemaakt heeft. Hoe staat het met de socialisatie? Is de hond bijvoorbeeld opgegroeid in een kennel of heeft hij een slechte start gehad? Dan kan het zomaar zijn dat dit nog meer begeleiding kost dan een pup. Is de jonge hond echter al zindelijk, heeft hij wel een socialisatie gehad en kent hij al wat basisregels, kan dit echter een goede keus zijn in plaats van een pup. Houd er wel rekening mee dat een jonge hond heel veel energie heeft én dat hij dus de ruimte moet krijgen om dit kwijt te kunnen!

  • Past een hond in de bloei van zijn leven bij mij?

Een volwassen hond is een heel goede optie voor je als je denkt dat een pup of een jonge hond teveel van het goede voor je zijn. Het is natuurlijk sowieso een prettig idee dat je een hond, die om wat voor reden dan ook een nieuw huis zoekt, bij jou een goed en leuk leven kan geven! Daarnaast is een volwassen hond vaak wel bekend met de mensenwereld en alles wat daarbij komt kijken. Als dit je aanspreekt, is dit misschien voor jou de beste keuze! Let er wel op dat je de hond evenveel of meer kan bieden dan hij had; een hond die altijd het erf heeft mogen bewaken en dan in een appartement moet gaan wonen, moet best wat inleveren. Bedenk daarom goed wat de hond al gewend is én wat jij hem kan bieden!

  • Past een senior bij mij?

Ook honden op leeftijd zijn vaak heel aandoenlijk. Het is heel mooi om zo’n hond op te nemen in je gezin en hem nog een mooie tijd te geven. Het zorgen voor een oudere hond is heel dankbaar, maar een oudere hond kan ook ziek worden, daardoor veel geld gaan kosten én zorgen. Met een hond op leeftijd kan je misschien ook niet zo ver meer wandelen, dus als dat je doel is, kies je beter voor een jongere hond. Zoek je eerder een maatje die lekker bij je op de bank ligt, dan kan dit voor jou wél een goede keuze zijn!

Stap 3: Ik wil een Golden Retriever! Of toch iets anders?

Er zijn héél veel rassen en kruisingen, dus dat maakt de keuze niet gemakkelijker! Iedere hond is en blijft een individu met zijn eigen specifieke eigenschappen, waardoor kijken naar de hond in kwestie en observeren hoe hij reageert op alledaagse dingen heel belangrijk is om te kijken of hij wel écht bij je past! Lees snel verder om meer te weten te komen daarover.

  • Past een rashond bij mij?

Als je voor een rashond kiest, weet je hoe deze eruitziet als hij volwassen is en heb je een idee over zijn raskenmerken en het bijbehorende karakter. Een stamboom zorgt ervoor dat je de afstamming weet en bij veel rassen zijn belangrijke gezondheidsuitslagen van de ouderdieren vastgelegd. Rashonden met stamboom zijn verdeeld over 10 rasgroepen, die qua karakter en type redelijk bij elkaar in de buurt liggen. Een goed begin dus. Lees de korte beschrijving en onthoud de rasgroep waarbij je denkt “ja, dat past wel bij mijn karakter, mijn gezin, de tijd die ik heb én de activiteiten die ik wil ondernemen met mijn toekomstige hond”!

  • Past een Herdershond bij mij?
    Rasgroep 1: Herdershonden & Veedrijvers bestaat voornamelijk uit honden die actief zijn, een groot uithoudingsvermogen hebben en een taak willen hebben. Je zult er dus iets mee moeten doen! Dit zijn geen honden waarmee je drie keer per dag een blokje om kunt doen. Ze hebben niet alleen fysieke beweging nodig, maar willen mentaal ook worden uitgedaagd. Samen werken met de baas staat bij de meeste wel bovenaan. Niet allemaal zijn ze even gemakkelijk met andere honden en dat is wel iets om rekening mee te houden als je graag op zondag door een drukbezocht bos wil wandelen! Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Duitse Herdershond; een trouwe, baasgerichte hond met een grote will-to-please, die graag wil werken en zich ook in een gezin goed kan aanpassen, zolang hij maar voldoende uitdaging krijgt.
  • Past een Pinscher, een Schnauzer, een Molosser of een Sennenhond bij mij?
    Rasgroep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden bevat honden die graag op het erf bezig zijn, ofwel met bewaken ofwel met ongedierte bestrijden. Pinschers en Schnauzers zijn actieve honden, die graag bezig zijn, terwijl de Molossers en Sennenhonden alles graag in de gaten willen houden. Niet alle honden uit deze rasgroep gaan graag met andere honden om en gezien hun kracht is dit wel heel belangrijk in overweging te nemen. Veel van deze honden zijn graag buiten en stellen een tuin of erg heel erg op prijs! Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Berner Sennenhond; een vriendelijke erfbewaker, die zeker, opmerkzaam, goedmoedig en aanhankelijk is, maar vaak ook vriendelijk naar vreemden en volgzaam is.
  • Past een Terriër bij mij?
    Rasgroep 3: Terriers, over het algemeen érg actieve, energieke honden, die een druk leven erg prettig vinden! Vaak redelijk eigenwijs, maar altijd in om bezig te zijn. Ze een uitlaatklep geven voor hun energie is echt nodig. Soms ook niet de makkelijkste naar seksegenoten en een duidelijke hand is wel een vereiste. Erg leuke honden waar je veel activiteiten mee kan ondernemen en veelal in een handzaam formaat. Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Jack Russell Terrier; een vrolijke, zeer actieve hond, die onvermoeibaar is en wanneer hij zijn energie kwijt kan heel trouw is en goed met kinderen overweg kan.
  • Past een Teckel bij mij?
    Rasgroep 4: Dashonden, oftewel teckels, wie kent ze niet? Voorkomend in drie vachtsoorten, dus voor ieder wat wils. Kleine jachthonden, die niet altijd gemakkelijk kunnen loslopen, omdat ze hun neus achterna gaan. Heel goed in krijgen wat ze willen, maar vaak ook graag liggend op schoot. Een perfecte combinatie tussen energie en rust in een klein formaat, maar weet waar je aan begint, want een teckel is heel goed in jou bespelen! Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de ruwhaar teckel; een kleine, maar moedige jachthond met vaak veel jachtinstinct, volharding, moed en aanhankelijkheid, maar daarbij ook een grote eigenzinnigheid en een meester in krijgen wat hij wil. 
  • Past een Spits of een Oertype bij mij?
    Rasgroep 5: Spitsen & Oertypen bestaat uit voornamelijk zelfstandige honden, die over het algemeen niet zoveel hebben met iets voor jou als baas doen. Vaak nog echte oerhonden qua communicatie en karakter, wat niet altijd even gemakkelijk is. Daarnaast zijn het vaak jagers en veel kunnen niet gemakkelijk loslopen. Het karakter moet je passen, maar past het, dan zit het ook goed! Veel beweging is bij de meeste van de honden uit deze rasgroep wel een vereiste. Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Husky; een zeer actieve sledehond, die liefst niet alleen is, veel jachtinstinct bezit, enthousiast en vriendelijk is, maar moeilijk los kan lopen. 
  • Past een Lopende Hond of een Zweethond bij mij?
    Rasgroep 6: Lopende Honden & Zweethonden bestaat uit jachthonden, die zelfstandig jagen. Ze ruiken iets en gaan hun neus achterna, daarbij jou helemaal vergetend. Woon je aan het bos en wil je een hond die daar los kan lopen? Kies dan niet voor een hond uit deze rasgroep. De kans is groot dat dat niet lukt namelijk! Vind je het niet erg om je hond aan de lijn uit te laten? Dan kan dit wel een goede keus zijn, mits je deze honden maar wel genoeg uitdaging geeft. Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Rhodesian Ridgeback; een sterke, krachtige hond, die niet altijd gemakkelijk is met seksegenoten, zeer intelligent en gereserveerd ten opzichte van vreemden is, maar ook een hond die liever niet teveel energie verspilt aan dingen waarin hij geen nut ziet en niet van regen houdt.
  • Past een Voorstaande Hond bij mij?
    Rasgroep 7: Voorstaande Honden bestaat ook uit jachthonden, maar dan degenen die samen werken met de jager. Het jachtinstinct is ook hier in grote mate aanwezig en dient zorgvuldig begeleid te worden. Het zijn actieve honden, die veel beweging nodig hebben, maar ook perfect zijn om bijvoorbeeld jachttraining mee te doen. Hun instincten mogen volgen is waar je deze honden een plezier mee doet. Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Friese Stabij; een vrolijke, slimme hond die graag in het gezin meedraait, maar daarbij wel graag de kat uit de boom kijkt, gevoelig is en een consequente opvoeding nodig heeft.
  • Past een Spaniel, een Retriever of een Waterhond bij mij?
    Rasgroep 8: Spaniels, Retrievers & Waterhonden kunnen in het kort samengevat worden als enthousiaste, vriendelijke honden, waar je heel uiteenlopende activiteiten mee kunt doen. Ieder ras heeft zijn eigen specifieke karakter natuurlijk, maar de meeste van deze honden doen het goed in een gezin, mits goed opgevoed natuurlijk! Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Labrador Retriever; een intelligente, aanhankelijke hond met veel vriendelijkheid en onstuimigheid in zich, wat niet altijd gemakkelijk in goede banen te leiden valt bij een jonge hond, maar met voldoende uitdaging kan deze jachthond een perfecte huisgenoot zijn.
  • Past een Gezelschapshond bij mij?
    Rasgroep 9: Gezelschapshonden is de perfecte rasgroep als je een kleiner formaat hond zoekt. Deze hondjes zijn graag bij je en genieten daar het meest van. Heb je een dagje minder tijd om te wandelen, dan schikken ze zich daar gemakkelijker in. Hoewel dit voornamelijk kleine hondjes zijn, wil dat echter niet zeggen dat je geen hondensport met ze kunt beoefenen; de meeste zijn daar echt wel voor te vinden! Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Chihuahua; een levendig, temperamentvol en nieuwsgierig hondje, die ondanks zijn grootte niet bang uitgevallen is en dit ook vaak laat blijken.
  • Past een Windhond bij mij?
    Rasgroep 10: Windhonden bestaat uit jachthonden, die jagen op zicht. Zien ze iets in de verte, dan zetten ze de achtervolging in. Perfect als het je leuk lijkt om dit als sport (coursing) te gaan doen, maar het betekent wel dat deze honden niet overal en altijd los kunnen lopen. Daarbij hebben ze een sierlijk uiterlijk, maar daar moet je wel van houden. In huis erg rustig en vaak vriendelijk naar andere honden, terwijl de Oosterse windhonden wat afstandelijker zijn. Tot deze rasgroep behoort bijvoorbeeld de Whippet; een intelligente hond, die graag gezelschap heeft, houdt van rennen en jaagt op zicht. 

Heb je een rasgroep gevonden waarbij je denkt, ja dit is wat voor mij?! Dan komt de volgende stap, het ras kiezen. In iedere rasgroep komen honden voor met een andere grootte, andere beharing en andere karaktereigenschappen. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/ voor een overzicht, kijk wat je aantrekt, lees rasbeschrijvingen en onthoud dat deze vaak een té rooskleurig beeld geven, ga mee op een wandeling van de rasvereniging, ga eens naar een show en kijk of het ras je in het echt ook bevalt en bij je wensen past. Is dat zo? Gefeliciteerd! Je hebt je nieuwe maatje uitgekozen. Zoek zorgvuldig een fokker uit, bijvoorbeeld via de rasvereniging, en geniet van de voorpret!

  • Past een kruising bij mij?

Wil je liever geen rashond, maar vind je juist een kruising leuk? Ook daar is heel veel keuze in! Kies je voor een kruising uit twee rassen, dan kan je vaak een beetje voorspellen wat het karakter wordt. Kies je voor een onherleidbare bastaard, dan is het afwachten, niet alleen qua karakter, maar ook qua grootte! Bij een volwassen hond is dit natuurlijk wel zichtbaar en dan is het zaak om goed te kijken of jullie een match zijn. Marktplaats staat tegenwoordig vol met honden, maar pas daarmee op. Hoe goed een advertentie ook klinkt, een hond bij een broodfokker weghalen wil je niet. Niet alleen is de kans op een zieke hond groot, ook steun je daarmee het “werk” van de broodfokker en houd je deze beroepsgroep in stand. Zit de hond in de schuur en is er geen moederhond? Blijf daar dan heel ver van weg, hoe sneu ook. Ga dan liever naar het asiel, waar genoeg keus is en voor ieder wat wils te vinden is. Of kies voor een buitenlandse hond. Let er dan wel op dat je kunt omgaan met een hond die in veel gevallen nog weinig tot niets heeft geleerd, heel erg moet wennen en vaak veel jachtinstinct in zich heeft. Kies in ieder geval een hond die bij jouw wensenlijstje past!

Stap 4: De kogel is door de kerk!

Jong, oud, klein, groot, energiek, rustig, kortharig, langharig; je bent eruit! Je hebt je voldoende geïnformeerd om een gedegen keuze te kunnen maken wat bij jou past, maar ook bij je eventuele gezin of de al aanwezige hond(en). Een hond is niet voor even, maar voor (een deel van) het leven en samen genieten zonder zorgen staat voorop. Koop een hond zorgvuldig, bij een betrouwbare fokker, asiel of stichting, en je hebt je maatje gevonden! Ben je er toch nog niet helemaal uit? Doe dan eens een test online en ga vooral eerst eens kennis maken met de hond van jouw dromen!

Charlotte Olsthoorn

Welkom op dit blog over natuurlijke gezondheid voor je dier. Mijn naam is Charlotte en ik ben veterinair natuurgeneeskundige, psycholoog en gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier. Hier deel ik mijn liefde voor een natuurlijk leven en geef ik je een kijkje in mijn leven met mijn twee honden. Dank je wel voor je bezoek!