DE COMPLETE GIDS VOOR GIARDIA BIJ HONDEN PLUS DE NATUURLIJKE AANPAK

By Published On: 9 februari 20247 min read

 

Giardia is een zeer besmettelijke parasiet bij honden die verschillende vervelende symptomen veroorzaakt, zoals diarree, braken en gewichtsverlies. Het komt tegenwoordig erg veel voor… en ik zie dan ook veel honden in de praktijk die niet van deze nare parasiet afkomen. Keer op keer hebben ze een nieuwe infectie, en dan krijgen ze wéér een kuur van de dierenarts. Helaas wordt daarmee wel de parasiet aangepakt, maar wordt de schade die de Giardia heeft veroorzaakt niet hersteld. Daardoor blijft de hond gevoelig voor de parasiet, en binnen no-time heeft de hond het weer…

Het is daarom belangrijk om ons eerst eens te verdiepen in wat de tekenen van een Giardiabesmetting zijn en wat de natuurlijke stappen zijn die je kunt nemen om de infectie te voorkomen en te behandelen. In dit artikel leg ik daarom uit wat Giardia is, hoe het zich verspreidt en wat je kunt doen om jouw hond op een natuurlijke manier gezond en gelukkig te houden.

Wat is Giardia nu eigenlijk?

Giardia is een microscopisch kleine parasiet die honden kan infecteren en verschillende symptomen kan veroorzaken, zoals diarree, braken en gewichtsverlies. Deze parasiet wordt bijvoorbeeld gevonden in vervuild water, zoals meren, rivieren en beken. Maar Giardia kan ook worden uitgescheiden in de ontlasting van geïnfecteerde honden. Deze zogenaamde cysten kunnen maandenlang overleven in de omgeving, vooral als het ook nog een beetje vochtig en koud is. Als je hond dan in contact komt met geïnfecteerde ontlasting, kan Giardia een darminfectie veroorzaken en zich nestelen in de darmen. Na ongeveer 5 tot 12 dagen kan een geïnfecteerde hond bovenstaande cysten in zijn ontlasting uitscheiden. 

Wat is de oorzaak van Giardia?

Er zijn meerdere redenen waarom jouw hond de Giardia parasiet kan oplopen. Hieronder lees je ze allemaal.

 • Direct contact met geïnfecteerde honden: snuffelen of likken aan plekken waar een geïnfecteerde hond heeft ontlast, kan een bron van infectie zijn. Zeker in dicht behuisd Nederland, is dit een veelvoorkomende oorzaak…
 • Hondenuitlaatplaatsen en pensions: deze plaatsen kunnen broedplaatsen zijn voor Giardia, doordat er hier veel honden samenkomen. De parasiet kan aanwezig zijn in de grond, gras of oppervlakken die besmet zijn met geïnfecteerde ontlasting.
 • Vervuild water: waterbronnen zoals plassen, vijvers, meren of beken die vervuild zijn met ontlasting van geïnfecteerde dieren vormen een risico. Wanneer honden uit dit water drinken of erin spelen, kunnen ze de parasiet binnenkrijgen.
 • Verontreinigde oppervlakken: spullen zoals voer- en waterkommen, speelgoed of beddengoed kunnen de parasiet bevatten als ze in contact zijn gekomen met een geïnfecteerd dier. Ook kan jouw dier zich op deze manier herbesmetten, dus was alle spullen zo heet mogelijk!

Giardia is een zoönose, wat betekent dat een besmetting van dieren op mensen kan worden overgedragen. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot schoon, vers water, vooral als je onderweg bent. Houd ze in de gaten om ervoor te zorgen dat ze niet uit verdachte waterbronnen drinken of erin spelen, en vermijd plekken waar veel honden op een klein stuk worden uitgelaten.

Wat zijn de symptomen van een besmetting met Giardia?

De symptomen die een besmetting met Giardia geeft, zijn niet uniek voor deze parasiet alleen. Het kan dus lijken alsof er iets anders aan de hand is, maar dit zijn de meestvoorkomende symptomen:

 • Diarree: dit is het meest voor de hand liggende symptoom. De ontlasting kan zacht, waterig of slijmerig zijn. Soms heeft het zelfs een groene kleur…
 • Braken: hoewel dit minder vaak gezien wordt dan diarree, kunnen sommige honden met Giardia ook braken.
 • Buikpijn: je hond kan zich ongemakkelijker voelen dan normaal, met tekenen zoals buikpijn of krampen.
 • Overmatige gasvorming: meer gas dan normaal kan een teken zijn van Giardia, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen.
 • Gewichtsverlies: als je hond afvalt terwijl hij normaal eet, kan Giardia de oorzaak zijn. Deze parasiet nestelt zich in de darmen en kan daar de opname van voedingsstoffen verstoren, wat leidt tot gewichtsverlies.
 • Uitdroging: diarree kan leiden tot uitdroging, dus let op hoeveel water je hond drinkt. Tekenen van uitdroging zijn onder meer droog tandvlees of een algemeen lusteloze hond.
 • Slechte vachtconditie: de conditie van de vacht van je hond weerspiegelt vaak zijn algehele gezondheid. Een doffe of minder glanzende vacht kan een teken zijn van voedingsproblemen of zich gewoon niet lekker voelen, mogelijk als gevolg van Giardia.
 • Maar ook: ander gedrag! Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar honden die zich plots drukker gaan gedragen, geen rust kunnen vinden, of waarvan het soms lijkt alsof ze “van die drugsogen” hebben, hebben heel vaak last van een Giardia infectie!

Houd er rekening mee dat sommige honden met Giardia geen symptomen hebben, maar toch de parasiet kunnen verspreiden. Als je je hond herkent in één van bovenstaande symptomen, houd dan Giardia in je achterhoofd. Via de dierenarts of een parasitologisch laboratorium kun je je hond via zijn ontlasting laten checken op Giardia. Soms wordt de parasiet daar niet in gevonden, maar kan je hond hem toch hebben…

De reguliere behandeling voor Giardia

Er zijn verschillende medicijnen die vaak worden voorgeschreven voor honden met Giardia. Ze hebben echter bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Sowieso wil je je hond na een kuur ondersteunen met natuurlijke middelen om de toxische belasting op het lichaam zo laag mogelijk te houden, maar het belangrijkste is om te onthouden dat een kuur met bijvoorbeeld Panacur (wat heel vaak voorgeschreven wordt) wel de Giardia doodt, maar niet de problemen oplost die al zijn ontstaan door de Giardia. Zo is er altijd schade aan de beschermende slijmvlieslaag in de darmen en is de darmflora aangetast. Om je hond weer fit en gezond te krijgen na een Giardia infectie, is het dus heel belangrijk om dit aan te pakken. Gelukkig kan dat op een natuurlijke manier heel mooi! 

Een natuurlijke aanpak voor jouw hond met Giardia

Een sterk immuunsysteem en een gezonde darm zijn essentieel om Giardia te voorkomen. Is jouw hond volwassen en gezond, dan loopt hij minder risico om besmet te raken. Heb je een hond met Giardia en komt hij er maar niet vanaf? Misschien blijft de test positief, of je hond wordt steeds opnieuw ziek. Je bent misschien al naar de dierenarts geweest en hebt van alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Dan is er een aantal dingen die heel belangrijk zijn om te weten. Ik zet ze hieronder op een rijtje!

 • Koolhydraten en suikers in de voeding zijn funest voor de behandeling van jouw hond met Giardia. Deze parasiet vindt koolhydraten namelijk ontzettend lekker. Door brokken te voeren (die vaak heel veel koolhydraten bevatten!) help je de Giardia alleen maar met groeien. Je maakt hem steeds krachtiger, waardoor hem uitschakelen steeds moeilijker wordt. Een verse vleesvoeding, ook wel KVV genoemd, kan het verschil maken. 
 • Heel veel eigenaren geven hun hond tegenwoordig probiotica. Natuurlijk goed bedoeld, maar voor een hond met Giardia (of andere darmklachten) niet de beste keuze. De goede bacteriën in een probiotica helpen deze parasiet namelijk ook sterker te worden! Ook het geven van antibiotica en maagzuurremmers zorgen voor een verminderd immuunsysteem in de darmen en milieu in de maag, waardoor de Giardia goed kan overleven. 
 • Alleen de parasiet bestrijden, maar niet de darmen herstellen zorgt ervoor dat Giardia steeds weer gemakkelijk voet aan de grond kan krijgen. De slijmvliezen in de darmen vormen namelijk een barrière tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers zoals Giardia. Als deze beschadigd is, dan kan de parasiet zich daar goed in settelen. Zonder de slijmvliezen van de darm dus te herstellen, komt jouw hond een stuk moeilijker van zijn Giardia af…
 • Een hond met een verminderd immuunsysteem heeft minder mogelijkheden om zelf de Giardia parasiet te bestrijden. Een verminderd immuunsysteem kan veel oorzaken hebben. Soms komt het al voort uit de start die een pup gehad heeft. Een slechte start in het leven, zoals bijvoorbeeld bij een broodfokker, heeft een negatieve impact op de ontwikkeling van het immuunsysteem en het darmstelsel. Veel medicatie en stress zorgen ook voor een slechtere darmflora, waardoor Giardia sneller en gemakkelijker een plaatsje kan veroveren in de darmen van jouw hond…

Het begrijpen van deze redenen kan helpen bij het vinden van effectieve behandelingen voor Giardia bij honden. Maar het belangrijkst: het totaalplaatje aanpakken! Zolang de oorzaak niet wordt aangepakt, de parasiet nog steeds gevoed wordt en het darmslijmvlies en de darmflora niet wordt hersteld, is het moeilijk om de Giardia onder controle te krijgen. Een natuurlijke, holistische aanpak voor Giardia is dus een must om jouw hond weer gezond en gelukkig te maken! Kun je mijn hulp gebruiken? Maak hier meteen een afspraak.

Charlotte Olsthoorn

Welkom op dit blog over natuurlijke gezondheid voor je dier. Mijn naam is Charlotte en ik ben veterinair natuurgeneeskundige, psycholoog en gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier. Hier deel ik mijn liefde voor een natuurlijk leven en geef ik je een kijkje in mijn leven met mijn twee honden. Dank je wel voor je bezoek!