HELP, MIJN HOND LOOPT MANK! PROBLEMEN MET DE POTEN…
Je bent lekker aan het wandelen met je hond, maar opeens loopt hij mank. Je hebt niets gezien, maar toch is er iets aan de hand. Of je hond heeft goed geslapen, staat op en je ziet dat hij mank loopt… Dit soort problemen lijken opeens te ontstaan, maar vaak is niets minder waar. Bij aanhoudende mankheid is vaak de eerste stap pijnstilling. Dat helpt goed en je bent blij, want je hond is van zijn mank lopen af! Maar dan komt het toch weer terug. Foto’s maken is de tweede stap. Soms is er een duidelijke oorzaak, maar het komt ook vaak genoeg voor dat er niets te zien is. Maar toch blijft de hond mank lopen. Hoe kan dat? En wat dan? In dit artikel lees je alles over problemen met de poten.
Mank lopen zonder oorzaak
Je hond blijft mank lopen, maar er is niets te vinden. Hij geeft geen pijn aan tijdens onderzoek en ook op foto’s is niets te zien. Hoe kan dat? Dat kan omdat er vaak alleen lokaal naar het probleem wordt gekeken. De hond loopt immers linksvoor mank, dus dat is dan de poot waar de aandacht naar uit gaat. In de praktijk werkt het echter anders. Problemen met een voorpoot kunnen ook achter uit het lichaam komen, en andersom. Of uit de rug, of vanuit problemen met de organen. Daar wordt het probleem vaak niet gezocht, maar dat is wel de reden dat er vaak niets gevonden wordt. Zolang dat onderliggende probleem niet wordt opgelost, blijft de hond problemen houden. Osteopathie is bij dit soort problemen de aangewezen weg. In combinatie met natuurlijke ondersteuning pak je het probleem bij de kern aan. Bij alle problemen met mankheid is nog een aantal dingen belangrijk. Die lees je hieronder!
Rust roest
Een hond die mank loopt, wordt vaak op rust gezet. Wist je dat strikte rust in de meeste gevallen genezing juist tegenwerkt? Is er een breuk, dan is het natuurlijk logisch dat het bot eerst moet genezen. Strikte rust is dan een vereiste. Maar voor de meeste andere problemen kan rust juist averechts werken. Het beperken van beweging is dan een veel betere keuze. Gewrichten en botten moeten namelijk bewegen, want anders gaat hun kwaliteit achteruit. Door beweging te beperken, krijgen gewrichten en spieren wel hun benodigde voeding, maar voorkom je overbelasting. Altijd belangrijk bij dit soort dingen is om dit niet op eigen houtje te doen, maar vraag eerst advies aan een professional. Wat voor de ene hond goed is, is dat niet voor de andere. Iedere klacht is anders en heeft een andere oorzaak.
Pijnstilling…
Je hond loopt niet zonder reden mank. Als je hond mank loopt, dan heeft hij pijn. Anders zou hij niet mank lopen. Je moet er dus voor gaan zorgen dat deze pijn verlicht wordt. Pijn zorgt namelijk voor een reactie van het lichaam, waardoor het uiteindelijk gaat leiden tot pijn op andere plekken. Je kunt denken aan reguliere pijnstilling, maar dit is sterk en heeft veel bijwerkingen, vooral op maag en darmen. Liever kijken we dus naar natuurlijke pijnstilling. Er is genoeg keus op dat gebied, maar ook hiervoor geldt: vraag advies!
Een gezond lichaamsgewicht
Een gezond gewicht is ontzettend belangrijk. Wist je dat ondergewicht net zo schadelijk is als overgewicht? Je wil dus dat je hond op een ideaal gewicht zit. Is je hond te dik, zorg er dan voor dat hij afvalt. Als je over zijn ribben voelt (aan de zijkanten), moet je deze goed kunnen voelen. Ook moet je een taille kunnen zien van bovenaf. Is je hond te dun, dan is het belangrijk dat hij aankomt.
Kwalitatieve voeding
Goede voeding is de basis van gezondheid! Zonder goede voeding kan het lichaam niet goed functioneren. Loopt jouw hond mank, dan is voeding iets waar altijd naar gekeken moet worden. Weet je niet wat de juiste voeding is voor jouw hond, of denk je dat je een goede voeding geeft, maar wil je het zeker weten? Stuur dan een berichtje, dan kijk ik met je mee! Lees ook eens de serie over het maagdarmsysteem. Daarin lees je waarom goede voeding altijd belangrijk is.
Hoe dan verder?
Deze vier bovenstaande dingen zijn ALTIJD van belang als een hond mank loopt. Ontbreekt er één onderdeel in de therapie, dan zul je de oorzaak nooit helemaal onder controle krijgen. Daarom is het zo goed om meteen naar het totaalplaatje te kijken, en niet alleen maar lokaal de mankheid te verhelpen. Dan is het probleem daar misschien opgelost, maar de consequenties op de rest van het lichaam worden niet verholpen, waardoor klachten snel terugkeren of er ontstaan andere klachten ten gevolge van het eerste probleem. Osteopathie en natuurgeneeskunde helpen jouw hond om weer te kunnen bewegen zoals het lichaam hoort te kunnen bewegen.
Herken je jouw hond hierin? En wil jij advies op maat om jouw hond hierbij te ondersteunen met natuurgeneeskunde? Maak een afspraak en ontdek wat ik voor jouw hond kan betekenen.
Heb jij een vraag over je dier of wil je een reactie delen? Dat mag! Ik sta altijd klaar om je te helpen. Mocht je meteen een consult willen afspreken, dan kan je dat natuurlijk doen via de online agenda. Of stuur me een bericht, ik help je graag verder!