DE 10 BESTE TIPS TEGEN KENNELHOEST BIJ HONDEN

By Published On: 15 december 20239 min read

 

Je hoort je hond hoesten en het lijkt alsof er iets vast zit in zijn keel. Je raadt het al: kennelhoest… Net als wij mensen griep kunnen krijgen van bijvoorbeeld een familielid, bestaat er bij honden ook zo’n besmettelijk iets: kennelhoest. Maar daar waar wij zelf gewoon uitzieken als we griep hebben, slaat de paniek direct toe als onze hond ziek wordt. Want dat willen we liever niet! In dit artikel lees je meer over wat kennelhoest eigenlijk is én wat je zelf kunt doen als je hond kennelhoest krijgt. Lees snel verder voor 10 tips, zodat je weet wat je kunt doen mocht jouw hond eens kennelhoest krijgen!

Tip 1: Wat is kennelhoest eigenlijk?

Kennelhoest is een besmettelijke bronchitis die verkoudheidsklachten veroorzaakt bij honden. Je hond kan het oplopen via andere honden, maar ook via de omgeving als daar een zieke hond is geweest. Vaak zijn de bovenste luchtwegen aangedaan en is er een ontsteking in de keel. Daarom uit kennelhoest zich voornamelijk in een harde, droge, kortdurende hoest die soms wel drie weken kan aanhouden. De ernst van de symptomen en hoeveel last honden ervan hebben, hangt af van bijvoorbeeld leeftijd, onderliggende aandoening en natuurlijk het immuunsysteem. Bij sommige honden duurt het daarom maar een paar dagen, bij andere honden kan het wel enkele weken duren… 

Een hoestende hond klinkt vaak alsof hij iets in zijn keel heeft zitten; soms lijkt het zelfs alsof hij kucht als een zeehond. Erg vervelend natuurlijk, zowel voor de hond als voor jou! De typische symptomen van kennelhoest zijn hoesten, maar ook kan jouw hond last hebben van slijm ophoesten, een snotneus en ontstoken ogen. In ernstige gevallen kan er een longontsteking ontstaan. Gelukkig is kennelhoest meestal niet zo serieus. Net als griep is kennelhoest een ziekte waar de hond zelf van kan genezen, als je hem maar laat uitzieken. Natuurlijk hebben we liever niet dat onze hond kennelhoest krijgt. Weten hoe je het voorkomt en hoe je het kunt behandelen is dus ook belangrijk! 

Tip 2: Hoe voorkom je kennelhoest?

Kennelhoest wordt vaak veroorzaakt door de bacterie Bordetella, maar vaak komen er ook nog andere infecties bij kijken. De belangrijkste oorzaak van kennelhoest is een zwakker immuunsysteem. Als de natuurlijke bescherming van jouw hond wat minder werkt, loop je sneller infecties op. Honden met een goede weerstand hebben dus minder kans om kennelhoest te krijgen!

Om kennelhoest te vermijden is het daarom belangrijk een hond met een sterk immuunsysteem te hebben. Een goede weerstand bouw je op door je hond goede voeding te geven, met beleid te vaccineren en de toxische belasting van je hond zo laag mogelijk te houden door goed om te gaan met medicatie, antibiotica en vlooien- en tekenmiddelen. Een goede balans in eten, voldoende beweging, mentale stimulatie, frisse buitenlucht en ontspanning draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Daarmee zorg je ervoor dat de kans kleiner wordt dat je hond te maken krijgt met kennelhoest. Ook als hij tijd doorbrengt met andere honden en op drukbezochte plekken!

Tip 3: Wat te doen als je hond toch kennelhoest heeft? 

Kennelhoest gaat bijna altijd uit zichzelf weer over; bij gezonde honden althans. Bij honden met een zwak immuunsysteem, bijvoorbeeld zieke, heel jonge of oude honden, vormt het wel een extra risico. Het ondersteunen van het immuunsysteem van je hond is sowieso belangrijk. Dat kun je doen met voeding (zoals het geven van bottenbouillon), maar ook met kruiden en homeopathie. Echinacea is natuurlijk een heel bekende, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Wat voor jouw hond geschikt is, hangt af van zijn symptomen en de rest van zijn totaalplaatje, zoals eerdere klachten, persoonlijkheid en gevoeligheden. Ook is het belangrijk erop te vertrouwen dat het lichaam van je hond zelf veel kan oplossen! Denk maar eens na wat jij doet als je een verkoudheid of griep hebt… Ziek je dan een paar dagen uit, of ren je meteen naar de huisarts? Bij twijfel neem je natuurlijk altijd contact op met mij of de dierenarts. 

Tip 4: Laat je hond slapen

Vaak merk je het zelf al aan je hond. Hij is niet zo lekker en slaapt meer. Omdat dit anders dan anders is, gaan bij ons meteen de alarmbellen rinkelen. Maar dat is niet direct nodig. Je hond is namelijk heel verstandig bezig door zijn rust te pakken. Rusten en slapen is het belangrijkste gedeelte van beter worden: uitzieken. Je hond besteedt zijn energie aan het beter worden en niet aan andere zaken. Laat je hond dus met rust. Wil je hond niet eten? Ook dat is heel verstandig. Het verbranden van eten kost het lichaam ook energie, die het lichaam liever aan het bestrijden van de ziekteverwekkers besteedt. Rust heelt.

Tip 5: Verzacht de symptomen van kennelhoest

Kennelhoest klinkt vaak als een harde hoest. Soms hoest je hond af en toe, soms alleen als hij opgewonden is. Het kan zelfs lijken alsof er iets vastzit in zijn keel… Andere symptomen zijn niet willen eten, weinig energie en soms koorts. Natuurlijk wil je graag iets doen om je hond zich beter te laten voelen. Bij een milde kennelhoest is het doel om het immuunsysteem een boost te geven. Zo zorg je ervoor dat het sneller overgaat en voorkom je erger. Je kunt de hoest zelf ook verzachten door een hoestsiroop te gebruiken. Gebruik voor honden de kindervariant en pas de dosering aan naar aanleiding van het gewicht van je hond. Zorg ervoor dat er geen suiker of kunstmatige zoetstoffen als xylitol inzitten! Daarnaast kun je werken met essentiële oliën en kruiden om de ziekteverwekkers aan te pakken en de symptomen van kennelhoest te ondersteunen. Vraag (online) advies om de beste behandeling voor jouw hond te kiezen! 

Tip 6: Doe wat je hond wilt

Als je hond kennelhoest heeft, is de kans aanwezig dat hij zich door het hoesten (en eventueel andere aanwezige symptomen) niet zo lekker voelt. Wil hij liever niet wandelen? Ga dan niet. Wil hij niet spelen? Dring dan niet aan. Wil hij niet eten? Morgen weer een dag. Je hond weet vaak het beste wat goed voor hem is. Houdt natuurlijk wel in de gaten dat hij genoeg blijft drinken en met jonge pups en oude honden ben je wat voorzichtiger. Kennelhoest is besmettelijk voor andere honden; dicht contact tussen honden onderling brengt het over. Als jouw hond kennelhoest heeft, is het dus wel belangrijk om niet naar drukke gebieden te gaan om besmetting te voorkomen. Eigenlijk is dat ook geen probleem, want even rust is sowieso goed om beter te kunnen worden!

Tip 7: Waarom heeft mijn hond kennelhoest?

Dat is een vraag die je jezelf als eigenaar niet zo snel stelt. Toch is dit heel belangrijk! Tegenwoordig zijn we in onze snelle Westerse maatschappij snel geneigd om symptomen te bestrijden. Daarmee verdwijnen vaak wel de symptomen van kennelhoest, maar vergeten wordt dat dit ook veel negatieve effecten heeft. Daarmee is wel de kennelhoest weg, maar met symptoombestrijding wordt ook de weerstand van je hond beïnvloed. Dus wat gebeurt er een volgende keer? Juist, je hond pikt weer kennelhoest op, omdat hij nu bevattelijker is! Wanneer je een laagje dieper gaat kijken en gaat uitzoeken hoe het nou in de eerste plaats komt dat hij kennelhoest heeft gekregen, dan ben je op de juiste weg. Door de oorzaak te achterhalen, kun je niet alleen deze keer je hond ondersteunen in zijn herstelproces, maar ook voorkomen dat hij een volgende keer kennelhoest krijgt. Natuurlijk is het immuunsysteem zo sterk mogelijk maken daar een heel belangrijke in! Lees dus snel de volgende tip. 

Tip 8: Versterk het immuunsysteem van je hond

Het immuunsysteem van je hond is zijn afweer tegen ziekteverwekkers. Heel belangrijk dus om dit op peil te houden. Geef je hond voeding die bij de diersoort hond past, wandel iedere dag liefst los in het bos, in het park of op het strand, daag je hond mentaal uit met training en spelletjes, maar geef je hond ook voldoende rust! Tegenwoordig moeten honden heel veel, maar vergeten wordt dat even niets doen en niets vragen van je hond ook heel belangrijk is. Ontspanning en balans dus. Met beleid enten (bijvoorbeeld door middel van een titerbepaling), zorgvuldig omgaan met ontwormingsmiddelen en natuurlijke vlooien- en tekenbestrijding zijn ook dingen die meehelpen om je hond zo gezond en fit mogelijk te houden. 

Heeft je hond kennelhoest gehad? Dan is het belangrijk om zijn immuunsysteem nog extra te ondersteunen, naast bovenstaande adviezen. Dit kan heel mooi met natuurlijke middelen, zoals kruiden en essentiële oliën. Niet ieder immuunversterkend kruid is voor iedere hond geschikt, dus vraag advies over wat voor jouw hond de meest geschikte weg is.

Tip 9: Maak een gedegen keuze voor de kennelhoestenting

Kennelhoest is een standaard enting, en vaak denken we er niet over na of onze hond deze wel nodig heeft. Soms is het zelfs verplicht, vooral op plekken waar meer honden bij elkaar komen, zoals de hondenschool of de opvang. Dat komt omdat het risico op een kennelhoestinfectie hoger is als honden samenkomen. Maar voordat je deze enting laat zetten, is het goed om er wat meer over na te denken. 

De kennelhoest enting is een levend vaccin. Dat betekent dat het een aangepaste versie bevat van de ziekte, zodat jouw hond niet ziek wordt, maar wel het immuunsysteem gestimuleerd wordt. Maar: we zien uit onderzoek wel dat deze vaccins ook de ziekte kunnen veroorzaken die ze eigenlijk zouden moeten voorkomen. Tot 7 weken na de enting kunnen honden ook de kennelhoest bacterie uitscheiden, waardoor andere honden hierdoor kennelhoest kunnen krijgen. Ook wordt geadviseerd de enting niet te geven als de hond leeft bij mensen met een verzwakt immuunsysteem… een waarschuwing die vaak niet verteld wordt, maar wel in de bijsluiter staat!

Het vaccin tegen kennelhoest is, net als de griepprik voor mensen, ook niet altijd in staat om kennelhoest te voorkomen. Er zijn tenminste 40 veroorzakers van Bordetella, maar de vaccinatie bevat slechts bescherming tegen een paar van deze. Het is dus niet zeker dat de enting werkt tegen de soort waarmee je hond in aanraking komt. De enting zelf kan overigens ook kennelhoestachtige verschijnselen geven, zoals hoesten, niezen of neusuitvloeiing. Bovenstaande zijn zeker dingen om goed over na te denken voordat je een kennelhoestenting laat zetten!

Tip 10: Wat als je verplicht wordt voor kennelhoest te enten? 

Vaak hoor je: ja, ik moet mijn hond wel tegen kennelhoest enten, want dat is verplicht als hij naar het pension, de dagopvang of de hondenschool gaat. Vaak is dat inderdaad nog zo, terwijl een goede immuniteit van de honden al heel veel gevallen van kennelhoest kan voorkomen. Als je echt geen andere keuze hebt dan vaccineren, laat de dierenarts dan alleen de intranasale vorm geven, als neusdruppels dus, en kies niet voor de geïnjecteerde versie. Geef de enting minstens een week voordat je hond in contact komt met andere honden, omdat gevaccineerde honden door de enting kennelhoest kunnen overdragen op andere honden, ook al zijn ze niet ziek. En ondersteun het immuunsysteem van je hond rondom de enting. Een andere, nog veel betere optie is natuurlijk het zoeken van een faciliteit of hondenschool die de kennelhoest enting niet verplicht stelt! Op die manier, en met bovenstaande tips, kun je zelf een gedegen keuze maken over wat voor jouw hond het beste is. 

Charlotte Olsthoorn

Welkom op dit blog over natuurlijke gezondheid voor je dier. Mijn naam is Charlotte en ik ben veterinair natuurgeneeskundige, psycholoog en gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier. Hier deel ik mijn liefde voor een natuurlijk leven en geef ik je een kijkje in mijn leven met mijn twee honden. Dank je wel voor je bezoek!