LEER JE HOND ONTSPANNEN! TIPS VOOR EEN GEZONDE EN BLIJE HOND

By Published On: 29 december 20238 min read

 

De huidige tijd waarin we leven is gericht op snelheid, op prestaties (moeten) leveren en vooral op doorgaan. Geen rust (mogen) nemen, niet van anderen, maar ook niet van jezelf en niet goed kunnen ontspannen. Herkenbaar? Ook van onze honden wordt veel gevraagd. Ze gaan mee in het ritme van de baas en de drukke maatschappij. Als er niet genoeg ontspanning tegenover staat, leidt dit uiteindelijk tot een disbalans…

Onthaasten is iets wat we bijna verleerd zijn, maar wat oh zo belangrijk is. Juist omdat het voor ons zo moeilijk is om te onthaasten, nemen we onze hond ook te vaak mee in onze “haastmodus”. Gelukkig zijn er genoeg tips die je kunnen helpen om je hond te laten ontspannen. En het mooie is: je voelt je er zelf ook nog beter door!

Waarom is ontspanning zó belangrijk voor jouw hond? 

Laten we eerst even op een rijtje zetten wat ontspanning nu eigenlijk met je hond doet. Want als je als hond in staat bent om te ontspannen, heeft dat positieve effecten op je gezondheid. Niet alleen voor zijn mentale gezondheid, maar ook voor zijn fysieke gezondheid. Je hond voelt zich er letterlijk beter door.

Dit zijn de positieve effecten van ontspannen met je hond: 

 • Een ontspannen hond is minder geneigd om “verkeerd” gedrag te vertonen 
 • Een ontspannen hond heeft minder snel last van fysieke klachten
 • Een ontspannen hond kan sneller herstellen van verwondingen en aandoeningen
 • Een ontspannen hond zorgt ervoor dat je hond goed in zijn vel zit
 • Een ontspannen hond is tevreden en relaxed
 • Een ontspannen hond heeft meer zelfvertrouwen en voelt zich zeker
 • Een ontspannen hond denkt eerst en doet pas daarna 
 • Een ontspannen hond heeft een beter leervermogen en is leergierig
 • Samen met je hond ontspannen verstevigt de band door samen bezig te zijn

Als je maar goed in je vel zit… Maar wat nu als jouw hond hier wel wat ondersteuning bij kan gebruiken? 

Soms lukt het jouw hond niet om uit zichzelf te ontspannen en heeft hij hier wat hulp bij nodig. En dat kun jij hem geven! Je hond meer laten ontspannen zorgt voor rust en bewustwording, waardoor gewenst gedrag wordt bevorderd en herstel van aandoeningen wordt versneld. Ook voorkomt het problemen in de toekomst doordat je er nu al voor gaat zorgen dat je hond in balans blijft. Je kunt een aantal dingen doen om je hond ontspannen te laten zijn, die je kunt invoeren in je dagelijks leven. Lees snel verder om te checken hoe ontspannen jouw hond al is en om te zien zien wat meewerkt aan een ontspannen hond in huis!

Checklist “ontspanning voor je hond”

Ben je benieuwd of jouw hond wel wat meer zou mogen ontspannen? Of ben je benieuwd of ontspanning jouw hond kan helpen? Beantwoord dan de onderstaande vragen. En onthoud: een hond is gevoelig en neemt snel jouw energie over. Maar bekijk eerst de onderstaande checklist eens en kijk of je iets kunt aanvinken.

Dit herken ik in mijn hond…

 • Onzekerheid 
 • Zenuwachtigheid
 • Angst
 • Agressie
 • Uitvallen aan de lijn
 • Trekken aan de lijn
 • Overmatig blaffen
 • Niet alleen kunnen blijven
 • Bang voor harde geluiden of de dierenarts
 • Druk gedrag
 • Opspringen tegen mensen
 • Tegenstribbelen bij vachtverzorging of nagels knippen
 • Artrose
 • Heup- of elleboogdysplasie
 • Ouderdomsklachten
 • Spijsverteringsklachten
 • Wonden
 • Een operatie gehad
 • Een nog niet optimale band met je hond hebben

Eén van bovenstaande kenmerken uit de lijst beantwoord met JA? Dan wordt het tijd dat je jij en je hond in het leren ontspannen duiken. Hoe je dat doet? Dat lees je in de tips hieronder!

5 Tips om te leren ontspannen

Ontspannen is niet alleen een kwestie van je hond even helemaal niets laten doen. Was het maar zo simpel! Om je hond goed in zijn vel te laten zitten, is het beter om ontspanning een deel van zijn levensstijl te maken. Bouw het in in het dagelijkse ritme, dan zul je merken dat het werkt! In balans zijn heeft namelijk niet alleen met ontspanning te maken, maar ook met voeding, beweging en uitdaging. Deze tips helpen jouw hond dus om zowel mentaal, fysiek als emotioneel goed in zijn vel te komen zitten!

1. Eat well!

Iedereen weet het wel, goede voeding is belangrijk voor gezondheid. Maar wist je dat wat je hond eet direct effect heeft op zijn hersenen en gedrag? De darmen staan namelijk in een directe verbinding met de hersenen via de zogenaamde hersen-darmas, via een zenuw die de nervus vagus wordt genoemd. Wanneer de darmflora uit balans is, worden signalen naar de hersenen beïnvloed. Hierdoor kan een verstoorde darmflora dus effect hebben op hoe je hond zich voelt en hoe hij zich gedraagt! Geef je hond dus voeding die bij zijn diersoort past. Zo zijn honden bijvoorbeeld van huis uit vleeseters. Soortspecifieke voeding draagt bij aan een gezonde darmflora en daarmee zet je dus al een eerste stap. Meer weten over voeding? Lees dan mijn andere artikelen over dat oh zo interessante onderwerp!

2. Play hard!

Mentale stimulatie zorgt voor uitdaging en helpt de hersenen in goede conditie te houden. Je hond iets te doen geven, hem trucjes leren, een passende taak te laten uitvoeren en samen spelen zorgt ervoor dat hij gestimuleerd wordt en moet nadenken. Er is voor honden heel veel te vinden op dat gebied, google bijvoorbeeld eens op hersenwerk. Trainingen die je hond leuk vindt, zijn natuurlijk ook heel geschikt om hem geestelijke uitdaging te bieden. Natuurlijk zoek je altijd naar iets wat bij hond past. Ben je in de gelegenheid om je hond een taak te laten uitvoeren waarvoor hij gefokt is, dan is dat natuurlijk helemaal fantastisch! Heb je bijvoorbeeld een Border Collie en kan je met hem gaan schapendrijven? Dat zal je hond je waarschijnlijk in dank afnemen. Niets mooiers dan het instinct van je hond in actie te zien. Voor veel honden zorgt speuren ook echt voor ontspanning, en zul je zien dat je hond na afloop tevreden slaapt.

3. Get outside!

Allemaal lopen we weleens in het bos of op het strand. Helemaal als je een hond hebt! En voor je hond is naar buiten gaan van onschatbare waarde. Rennen, op eigen tempo lopen, maar vooral snuffelen, geeft jouw hond de kans om als het ware te ontladen. Hij heeft dit nodig om tot ontspanning te kunnen komen: even letterlijk uitwaaien. Beweging helpt dus om spanning weg te laten ebben! Ook zorgt het voor een verbetering van de circulatie, brengt alle spieren in het lichaam in conditie en ondersteunt de orgaanfunctie. Buiten bezig zijn is voor jouw hond van erg belangrijk; probeer dit dus dagelijks te doen.

4. Have fun!

Wat is het eerste wat je te binnen schiet als je aan ontspannen denkt? Eén van de eerste dingen waar je aan denkt is misschien wel een massage. Voor jouw hond zorgt dit vaak voor totale ontspanning. Een massage zorgt ook voor een betere doorbloeding en pijnvermindering. Voor honden kun je ook denken aan TTouch, waarbij je werkt met bepaalde handgrepen, bandages en grondwerk om je hond te leren ontspannen. Deze aanrakingen stimuleren hersengolven en hebben een bewezen wetenschappelijk effect op verschillende cellen in het lichaam. In combinatie met bandages en grondwerk herstellen aandoeningen sneller, nemen ongewenste gedragingen af en verminderen pijn en angst. Dit alles zorgt voor een gezonde hond, die fysiek, mentaal en emotioneel goed in zijn vel zit. 

Wat we vaak vergeten in ons drukke bestaan, is dat slapen ook helpt om in balans te blijven. Kijk ook eens naar je hond. Krijgt je hond bijvoorbeeld overdag wel voldoende mogelijkheid om te slapen? Waar staat zijn mand? Slaapt je hond wel of is hij continu alert? Ligt hij weleens op zijn rug? Diepe rust is een teken van ontspanning, en wat geeft er nu een fijner gevoel dan naar je tevreden slapende hond te kijken?

5. Maar ook… zorg goed voor jezelf!

Honden zijn heel gevoelig en nemen snel je emoties over. Grote kans dat wanneer jij je gestresst voelt, dat je hond zich ook druk gedraagt. Of dat wanneer je hoofd vol zit met alles wat je nog moet doen, dat je hond lastig doet, omdat jouw aandacht ergens anders ligt. Je hebt dus zelf een heel grote invloed op hoe je hond zich voelt en gedraagt… Tijd maken om jezelf en je hond verschillende activiteiten aan te bieden, die fysiek energie geven, emotioneel ontspannen en mentaal stimuleren is naast goede voeding belangrijk om écht te kunnen ontspannen. 

Toch best moeilijk?

Het klinkt zo makkelijk, maar is het niet. Dat realiseer ik me goed. Deze 5 tips vormen de basis op weg naar een ontspannen hond. Als je graag wil dat je hond zich gemakkelijker kan ontspannen, dan help ik je daar graag mee. Tijdens de één-op-één masterclass “leer je hond ontspannen” ben je samen met je hond bezig en leer je heel veel over ontspanningsmassages en TTouch, zodat je thuis ook aan de slag kunt met jouw hond! 

Wil jij samen met je hond deze masterclass over ontspanning volgen? Stuur me dan een bericht en maak een afspraak voor jouw privé masterclass!  Of wil je advies over hoe je je hond kunt laten ontspannen via goede voeding, mentale uitdaging en beweging? Dan kun je direct online een afspraak maken!

Charlotte Olsthoorn

Welkom op dit blog over natuurlijke gezondheid voor je dier. Mijn naam is Charlotte en ik ben veterinair natuurgeneeskundige, psycholoog en gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier. Hier deel ik mijn liefde voor een natuurlijk leven en geef ik je een kijkje in mijn leven met mijn twee honden. Dank je wel voor je bezoek!