SCHOUDERPROBLEMEN BIJ DE HOND

By Published On: 18 september 20246 min read

 

Als jouw hond klachten heeft in zijn schouder, kan dat verschillende oorzaken hebben. Als natuurgeneeskundig therapeut en osteopaat kijk ik altijd naar het totaalplaatje. Ook al loopt jouw hond mank met één van zijn voorpoten, dan wil ik nog weten waar dit vandaan komt. Soms lijkt de klacht namelijk op die plek te zitten, maar blijkt het toch uit een heel ander deel van het lichaam te komen! Vandaag neem ik jullie mee in een paar problemen die vanuit de schouder kunnen komen.

Problemen met de bicepspees

De bicepspees is de pees in de voorpoot die de meeste problemen geeft. Peesproblemen zijn helaas een vervelend iets, vooral omdat het herstel lang duurt. Dit komt omdat een pees niet doorbloed is, waardoor het lang duurt om een ontsteking uit een pees te krijgen en de juiste bouwstenen in de pees. Bij peesproblemen kun je namelijk pas na zes maanden meer kracht op de poot gaan zetten. Dat is het moment dat het herstel pas echt begint. Het kan wel tot twee jaar duren voordat de pees zijn normale kracht weer heeft! 

Tendonitis

Tendonitis van de bicepspees is een ontsteking van de pees die vaak gezien wordt bij sporthonden. De hond gaat mank lopen. Soms is dit de hele tijd aanwezig, maar soms is de mankheid wisselend. Op dat moment loopt de hond een paar stappen goed en dan weer een paar stappen mank, of de ene dag mank en de volgende dag weer goed. Vaak wordt er dan afgewacht, want het lijkt beter te gaan. Vaak zien we bij een tendonitis dat de klachten vooral zichtbaar zijn wanneer de hond veel bewogen heeft, gaat rusten, en dan mank opstaat. De pees wordt dan weer gebruikt, waardoor de ontsteking opvlamt. 

Lijnrust, bewegingsbeperking en pijnstilling is vaak de eerste stap. Maar: een ontsteking van de bicepspees is vaak secundair! Dit betekent dat er een ander probleem is in het lichaam, waardoor de bicepspees gaat ontsteken. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan OCD in de schouder, maar ook andere klachten. Op het moment dat na de rustperiode de beweging weer wordt opgevoerd, komt het probleem terug omdat de onderliggende oorzaak niet is opgelost… 

De volgende stap is dan vaak het doorsnijden van de pees. Dit wordt vaak gedaan, maar de consequenties voor het lichaam zijn groot! Liever wordt de oorzaak van de peesontsteking gevonden, zodat deze kan worden opgelost met osteopathie en natuurgeneeskundige ondersteuning. Op die manier kan de hond zo blijven bewegen zoals het hoort, zonder dat er consequenties zijn voor de rest van het lichaam. 

Wist je dat bijvoorbeeld de lever voor dit soort problemen kan zorgen? De lever is een groot orgaan in de buik en kan ongeveer 2 tot 3 kilo wegen! Normaal gesproken horen de organen mee te bewegen met het lichaam als dat beweegt. Als de lever niet goed meebeweegt op het moment dat de hond zijn voorpoot naar voren zet, zal de lever weerstand bieden. De pees moet dan steeds hard werken. Eén stap lukt, maar keer op keer moet het gewicht vooruit worden getrokken door de pees. Op deze manier kan een pees dus overbelast raken. Door het behandelen van de lever kunnen dit soort problemen met de voorpoot worden opgelost, want dan pak je echt de onderliggende oorzaak aan! Hoe mooi is dat? 

Avulsiefractuur

De bicepspees loopt aan de voorkant over het schoudergewricht. Het heeft een zogenaamd ligament (band) om het op zijn plek te houden. Bij een avulsiefractuur breekt de aanhechting van de pees af. De biceps kan dan niet meer functioneren zoals het hoort. Met een schroef wordt de pees weer vastgezet. Ook hier is er vaak weer een onderliggende oorzaak. Maar: ook na het vastzetten van de pees is osteopathie ontzettend belangrijk om de gevolgen van de fractuur voor de hond op te lossen. 

Een luxatie…

Bij een hond zien we gelukkig niet vaak dat een gewricht uit de kom schiet! Als dit wel gebeurt, zijn de gewrichtsvlakken niet meer met elkaar verbonden. De zachte weefsels rondom het ligament zijn dan ook gescheurd. Bij een subluxatie is er nog steeds wel wat contact tussen de gewrichtsoppervlakten. Als het ligament wat de bicepspees op zijn plaats houdt, scheurt, loopt de hond mank. Soms schiet de pees terug op zijn plaats, en dan loopt de hond weer goed. Honden met een luxatie van de bicepspees lopen dus afwisselend mank. Vaak wordt er met een operatie het ligament gerepareerd.

Een scheur

Als er een scheur in de bicepspees zit, zie je dat de hond pijn heeft als hij tegelijkertijd zijn schouder buigt en zijn elleboog strekt. Soms wordt de pees gehecht, maar rust is ook een optie. Natuurlijk wil je de hond ook bij het herstel ondersteunen. 

Calcificatie van de bicepspees

Als een hond een chronisch probleem heeft, zoals irritatie of instabiliteit, probeert het lichaam dat te herstellen. Soms brengt het lichaam het terug naar een gezonde staat, maar soms lukt dat niet en is de beste optie voor het lichaam om meer bot aan te maken… Dat heet een verkalking. Als er verkalkingen in de pees zijn, schuurt dat langs ander weefsel en dat doet erg veel pijn. Soms wordt geprobeerd dit met een operatie te verwijderen. Maar: de onderliggende oorzaak wordt weer niet behandeld, waardoor het probleem waarschijnlijk weer terugkomt. Dat is wat we uitzoeken in zowel de osteopathie als de natuurgeneeskunde: waarom heeft de hond deze klacht? Waarom is er irritatie of instabiliteit? Pas wanneer je dat ook aanpakt, kun je dit probleem echt oplossen! 

Mediale instabiliteit

Mediale instabiliteit is instabiliteit tussen de schouderbladen en de opperarm van de hond. De hond moet zijn voorpoot een klein beetje opzij kunnen doen, maar als de poot ver naar de zijkant kan, is dat teveel. Wist je dat er één ras is die zijn voorpoten wel opzij kan doen? Dat is de Noorse Lundehund! Bij alle andere honden is er een trauma van het zachte weefsel. In Nederland zien we dit gelukkig niet vaak, maar in Amerika zijn er veel sporthonden die dit hebben! Bij het door de palen gaan bij behendigheid vraag je veel van de beweging naar buiten van de schouder, doordat de hond zich zo moet afzetten. Vaak volgt er dan een operatie. Daarna kun je als osteopaat de hond wel heel goed ondersteunen in het herstel en het in balans brengen van het hele lichaam.

Bursitis

Bursitis is een ontsteking van het kussentje tussen de pees en het bot. De bursa is een kussentje tussen de pees en het bot speciaal om irritatie te voorkomen. Bij een overbelasting of herhaalde irritatie raakt de bursa toch geïrriteerd. Daarvandaan kan er ontsteking komen. De reguliere therapie bestaat uit rust, koelen, pijnstillers en een injectie met corticosteroïden omdat het kussentje steeds weer ontstoken raakt en pijnlijk is om te bewegen. Op korte termijn zal dit werken, want de ontsteking gaat weg! Maar omdat je onderliggende oorzaak dan niet behandelt, komt het vaak na enige tijd weer terug… Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar het zoeken naar die onderliggende oorzaak is echt bij ieder probleem zo belangrijk! 

Wat nu? 

Vermoed je dat je hond last heeft van één van deze dingen? Laat dit dan verder uitzoeken en stuur mij een bericht, want weet ook dat ondersteuning met osteopathie en natuurgeneeskunde heel belangrijk is om jouw hond zo goed mogelijk te kunnen laten bewegen. Als je hond mankt loopt, werkt dit heel mooi om de klacht te ondersteunen, want je zoekt de oorzaak op! Zorg er daarnaast voor dat jouw hond geen pijn heeft (liefst met natuurlijke pijnstilling), dat de hond beperkte beweging krijgt, dat hij geen overgewicht heeft (of ondergewicht!) en dat jouw hond de beste voeding krijgt. Meer daarover weten? Lees dan dit artikel!   

Charlotte Olsthoorn

Welkom op dit blog over natuurlijke gezondheid voor je dier. Mijn naam is Charlotte en ik ben veterinair natuurgeneeskundige, psycholoog en gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier. Hier deel ik mijn liefde voor een natuurlijk leven en geef ik je een kijkje in mijn leven met mijn twee honden. Dank je wel voor je bezoek!