WAAROM OSTEOPATHIE VOOR JOUW HOND ZO GOED IS

By Published On: 16 februari 20246 min read

 

Misschien heb je het al gelezen op mijn Facebook– of Instagrampagina, misschien niet. Maar: ik ben begonnen met de opleiding tot osteopaat voor honden en katten! Al jaren kriebelde het, maar toch kwam het er nog niet van om te beginnen. Toen werd het oktober 2023. Ik volgde een bijscholingsdag vanuit de BCND, de beroepsvereniging voor complementaire en natuurlijke geneeswijzen voor dieren waar ik al vanaf het starten van mijn eigen praktijk lid van ben. Ik koos ervoor een lezing te volgen over osteopathie, en daar was het weer, die kriebel. ’s Avonds zocht ik opleidingen op op internet en de volgende dag schreef ik mij in. Dit voelde goed! 

Mijn verhaal en de kennismaking met osteopathie voor honden

Toen mijn Corgi James jong was, liep hij regelmatig mank. Zijn rechtervoorpoot was altijd de boosdoener. Na een paar dagen rust liep hij vaak weer goed, maar hij hoefde maar over een hobbelig grasveld te lopen, en het was weer mis… Zodoende kwam ik uit bij de osteopaat. James was toen 4 jaar. Ik wist op dat moment nog niet dat ik een half jaar later zou gaan starten met veterinaire natuurgeneeskunde, maar ik was er toen al wel van overtuigd dat natuurlijke therapieën heel veel te bieden hadden. Maar bij een osteopaat, daar waren we nog nooit geweest.

Voor het eerst met James bij de osteopaat

Ik weet nog goed hoe het ging toen we daar voor het eerst binnenkwamen. James mocht op tafel en aan mij werden heel veel vragen gesteld. De osteopaat onderzocht James met haar handen. Niet alleen zijn voorpoot, maar zijn hele lichaam werd nagevoeld. Daarna ging ze aan de slag. James vond het wel wat vreemd en ik hield hem goed in de gaten. Met zijn sterke persoonlijkheid en “ik-weet-heel-goed-wat-ik-wel-en-niet-wil” mindset, zou het zomaar kunnen dat hij na een subtiele waarschuwing meteen zou overgaan tot actie… Wat schetste mijn verbazing? James liet zich braaf behandelen. Alsof hij voelde dat dit goed voor hem was. De osteopaat gebruikte ook alleen maar zachte technieken en lette goed op James zijn grenzen. De tweede behandeling legde hij uit zichzelf zijn kop al neer. Vanaf toen was het goed en al snel lag hij iedere behandeling met zijn ogen dicht! “Ga je gang maar, ik hoor het wel als je klaar bent”.

Het resultaat…

Na een aantal behandelingen liep James nooit meer mank. Ieder half jaar ging ik met hem terug voor een preventieve behandeling, en wat kwam hij er altijd goed vandaan. Ik merkte dat zo’n behandeling hem erg goed deed. Nu, met zijn 14,5 jaar, loopt hij niet meer zo soepel als vroeger. Inmiddels gaan we iedere vier maanden naar de osteopaat. Want wat is dat een mooi iets! Je kunt je voorstellen hoe blij ik ben om te kunnen vertellen dat ik nu zelf ga starten met de opleiding tot dierenosteopaat. Maar wat is osteopathie nou eigenlijk, en wat doet het precies?

Osteopathie voor honden (en katten)

Wat ik een heel mooie omschrijving vind van het werk dat een osteopaat doet, is “een osteopaat maakt alles los wat ongewenst vast zit”. Deze uitspraak komt van de osteopaat waar ik al jaren met mijn eigen honden kom. Als osteopaat ben je bezig met de beweeglijkheid van spieren en gewrichten, maar bijvoorbeeld ook met de beweeglijkheid van de huid, het onderhuids bindweefsel, de bloedvaten en de organen. Het lichaam van jouw hond kan namelijk pas op zijn best functioneren als alle weefsels in het lichaam vrij kunnen bewegen. 

En wat dan als dat niet kan?

Soms is er op een bepaalde plek in het lichaam (of op meerdere plekken) geen goede beweeglijkheid meer. Dit noemen we een blokkade. Deze komen door trauma, ziekte of stress. Zo ontstaan er bijvoorbeeld blokkades als jouw hond bijvoorbeeld over de kop is gegaan met spelen, ergens tegenaan is gelopen of is aangevallen. De plek waar een blokkade zit, voelt voor jouw dier niet prettig aan. Zo voelt jouw hond bijvoorbeeld stijfheid of ongemak als hij een bepaalde beweging maakt. Daarom gaat hij deze beweging vermijden. Dat noemen we een compensatie. Op een gegeven moment lukt het jouw hond niet meer om te compenseren, bijvoorbeeld omdat er ergens een nieuwe blokkade optreedt. En dan heeft jouw hond of kat pijn… 

Het effect van een blokkade…

Door een blokkade kan er minder bloed stromen naar het deel achter de blokkade. Het hele gebied achter een blokkade wordt daardoor gevoeliger voor blessures, maar ook voor bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Daarom is het heel belangrijk om blokkades op te heffen! Als osteopaat onderzoek je waar deze blokkades in het lichaam zitten. Vervolgens behandel je deze, waardoor de blokkades worden opgeheven en de beweeglijkheid wordt hersteld. Dan pas kan het lichaam weer functioneren zoals het hoort te functioneren en wordt het probleem opgelost. 

Op zoek naar de oorzaak van de klacht

Net als in de natuurgeneeskunde bekijk je als osteopaat het geheel. Zo is er altijd een fysiek deel, een mentaal deel, maar ook een emotioneel deel. Als er ergens een disbalans is, heeft dit altijd een effect op het hele lichaam. Als er bijvoorbeeld lichamelijke symptomen zijn, zal dit ook effect hebben op de geest en andersom. In de osteopathie (en de natuurgeneeskunde) zien we het lichaam dus als geheel. Als osteopaat kijk je dus niet naar de blessure of de klacht alleen. Stel je voor dat jouw hond linksvoor mank loopt. Je denkt dan misschien dat het probleem uit de voorpoot komt, maar dat hoeft helemaal niet. Daarom onderzoek je als osteopaat het hele lichaam. Want waarom is er een probleem linksvoor? Door dat te onderzoeken en vervolgens te behandelen, pak je de oorzaak aan en komt de klacht ook niet meer terug. 

Met je hond naar de osteopaat ter preventie

Het lichaam van jouw hond beweegt op een bepaalde manier. Stel dat hij zijn voorpoot wil strekken, dan bewegen alle spieren en gewrichten daar in de omgeving ook, want anders lukt dat niet. Dat is zoals het lichaam werkt. Maar: als er iets gebeurt waardoor jouw hond zijn voorpoot niet meer helemaal kan strekken, gaat het lichaam compenseren, zodat het toch goed kan blijven functioneren. Dit kan jouw hond allemaal zonder pijn te voelen en dus zie je als eigenaar geen klachten. Stel je nu voor dat er nog iets gebeurt in het lichaam. Dan wordt het wél een probleem. Jouw hond kan nu namelijk niet meer compenseren, waardoor hij pijn krijgt. Dit is wat je wil voorkomen en waarom preventie zo ontzettend belangrijk is!

Blokkades oplossen bij jouw hond met osteopathie

Blokkades (die je als eigenaar nog niet ziet) en kleine klachten wil je dus in een vroeg stadium oplossen. Zo voorkom je namelijk dat een dier moet gaan compenseren én dat deze blokkades en kleine klachten uitgroeien tot een groot probleem. Dan kost het namelijk veel meer tijd en moeite om jouw hond weer helemaal in orde te krijgen. Bovendien: hoe meer blokkades een hond heeft, hoe minder reserves het lichaam heeft om om te gaan met een nieuw trauma, een ziekte of stress. Ga je eens per half jaar met je hond naar de osteopaat, dan zorg je ervoor dat hij zich lekker in zijn vel blijft voelen. 

Ik heb er heel veel zin in en hoop vanaf begin 2026 heel veel honden (en katten) te mogen gaan helpen. Naast de natuurgeneeskunde vind ik dit een enorm waardevolle aanvulling voor mijn praktijk!

Charlotte Olsthoorn

Welkom op dit blog over natuurlijke gezondheid voor je dier. Mijn naam is Charlotte en ik ben veterinair natuurgeneeskundige, psycholoog en gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier. Hier deel ik mijn liefde voor een natuurlijk leven en geef ik je een kijkje in mijn leven met mijn twee honden. Dank je wel voor je bezoek!