EEN NIEUWE PUP: VOORBEREIDING OP JE NIEUWE HUISGENOOT
De beslissing is gemaakt, er komt een nieuwe pup! Of het nu je eerste hond is of er is al een hond aanwezig in huis, de voorpret is even leuk. Waarschijnlijk heb je al goed nagedacht over wat voor hond bij je past en op basis daarvan een keuze gemaakt voor een bepaald ras of een kruising (nog geen keus gemaakt? Lees dan dit artikel eerst!). Maar dan begint de zoektocht! Hoe zoek je nu een goede fokker uit? Of haal je een pup uit het asiel of uit het buitenland? Wat kun je allemaal doen ter voorbereiding op je pup? En hoe breng je de eerste dag door? Dat lees je in dit artikel!
De beslissing: ja, we nemen een nieuwe pup!
Laten we eerst beginnen met het verhaal van mijn Australian Shepherd Liv. Ik had al een Welsh Corgi Cardigan reu, James, van toen 9,5 jaar. Heel zijn leven is hij alleen geweest, maar ik wilde graag een tweede hond. Al jaren, maar de omstandigheden waren er niet naar. En toen opeens wel, en dus maakte ik de beslissing een pup te nemen. De keus viel op een Aussie, honden die qua type in dezelfde lijn liggen als mijn Corgi, maar die qua bouw iets meer kunnen hebben. Ik woon aan het bos en een hond die als ze volwassen is mee kon naast de fiets en uren kon wandelen, leek mij een goede keuze. Bovendien was ik al jaren onder de indruk van het ras. Corgi James was niet heel gemakkelijk met andere intacte reuen, dus de keuze voor een teefje was zo gemaakt. Reu-teef combinaties werken vaak erg leuk! Dat stuk was achter de rug, maar toen kwam de vraag, waar haal ik mijn pup vandaan?
Stel jezelf alvast deze vragen:
- Wil ik liever een reu of een teef?
- Welke fokker kies ik en waarom, of ga ik liever op zoek in het asiel?
- Maak ik de eventueel al aanwezige hond wel blij met een nieuwe pup?
De keuze: waar komt mijn nieuwe pup vandaan?
Het is zo belangrijk waar jouw hond vandaan komt! Een goede start kan niemand jouw pup meer afpakken. Ik had het geluk de fokker van mijn Aussie al lang te kennen. Maar waar herken je nu een goede fokker aan? Bij een goede fokker zitten de pups in huis en maken ze van alles mee. De moederhond is altijd aanwezig en natuurlijk zien de honden en pups er schoon en gezond uit. Mijn Aussie, Liv, werd geboren op 3 december 2018, maar al vele maanden daarvoor was ik met haar komst bezig. Een nestje fokken is geen kleine gebeurtenis, maar kost veel tijd en voorbereiding. Het uitkiezen van geschikte ouderhonden, het afwachten van de loopsheid, een geslaagde dekking en een goede dracht zijn best heel spannend. Gelukkig ging dat bij het nest van Liv heel voorspoedig. Uiteindelijk werden er met een natuurlijke bevalling vijf pups geboren, waarvan maar een teefje. Ik wist dus al vanaf begin af aan welke pup het ging worden!
“Weet je dat een natuurlijke bevalling heel belangrijk is om pups een goede start te geven? De aanleg van het maagdarmkanaal van de hond begint bij de foetus op 13 á 14 dagen na bevruchting. Geleidelijk aan ontwikkelt zich mond, slokdarm, maag, alvleesklier, lever, nieren, bek en slijmvliezen. Op de 20ste dag na bevruchting worden de darmen aangelegd, waarna vervolgens rond dag 39 tot 42 darmvlokken in de darmen worden gevormd. De aanleg van darmcellen begint ook al in de moederbuik. Na geboorte wordt de binnenbekleding van de darm geperfectioneerd door voeding en wordt een darmcel iedere 3 á 4 dagen vernieuwd.
De aanleg van darmflora gebeurt ook in fases. Bij de geboorte ontstaan er vaginale bacteriën, die helpen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem, en via de eerste moedermelk krijgt de pup essentiële darmbacteriën binnen. Het steriele maagdarmkanaal van nieuw geboren pups wordt binnen enkele uren na de geboorte gekoloniseerd door bacteriën in het geboortekanaal en de omliggende omgeving. Hierdoor is een natuurlijke bevalling heel belangrijk voor de aanleg van een goede gezondheid in de darmen. Bijvoeding met ballaststoffen of voedingsvezels kunnen later in het leven darmflora aanleggen wanneer dit niet voldoende of uit balans is.”
Natuurlijk hoef je je nieuwe huisgenoot niet persé bij een fokker te halen! Zo zijn er in het asiel ook weleens nestjes met pups. Ook hondjes uit het buitenland kunnen een goede keuze zijn. Het is maar net waar je voorkeur ligt én wat bij jou en je leefstijl past!
De nestperiode: welke pup wordt het?
Koop je je pup bij een fokker, dan ga je vaak een aantal keer kijken in de nestperiode. Deze periode is heel erg leuk, maar kan soms ook heel lang duren! Je verheugt je immers al een tijdje op het krijgen van een pup en dan duurt wachten lang. Maar onthoud: het is het allemaal waard. Juist die periode in het nest is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een pup. Moederhond leert de pups heel veel en ook onderling leren ze wat ze wel en niet kunnen doen. Pups blijven minimaal 7 weken in het nest bij de moederhond. Mogen de pups al eerder weg? Dan weet je dat je niet het juiste adres hebt om een pup vandaan te halen. Hoe leuk de pup in kwestie misschien ook is, die 7 weken wet is er niet voor niets. Pups die te vroeg van hun moeder worden weggehaald, kunnen hierdoor levenslang problemen ontwikkelen. Wees dus verstandig en neem deze pup niet, maar zoek een ander adres.
Bij de fokker, wat is goed en wat niet?
Een goede fokker zorgt ervoor dat de pups in de eerste acht weken al heel veel meemaken. Hun socialisatie start dan al! Zo leren ze dat er visite over de vloer komt, wennen ze aan alle huishoudelijke apparaten en gaan ze bijvoorbeeld mee op pad als ze eenmaal wat ouder zijn. Liv’s moeder was heel erg leuk met de pups. Niet alleen voedde zij ze goed op, maar speelde ze ook veel met hen, iets wat niet alle moeders doen. Liv maakte veel mee in die eerste 8 weken. Zo leerde ze omgaan met kinderen, mocht ze mee naar school en mee wandelen met de oudere honden in huis. Zo wil je dat je pup opgroeit; niet in een hokje in een schuur bij een broodfokker… Hoe zielig ook, koop daar geen pup!
Een goede fokker…
Bij een goede fokker word je geholpen met de beslissing welke pup de juiste match is. Zorg er altijd voor dat de pup goed bij je leefstijl en situatie past. Bij Liv had ik bijvoorbeeld geen keuze, omdat zij het enige teefje in het nest was. En ik wilde persé een teefje, omdat dat het beste bij mijn situatie paste. Liv bleek gelukkig qua karakter ook prima bij mij en James te passen, maar als dat niet zo was geweest, of er was geen klik geweest, was de enige juiste beslissing geweest om te wachten op een volgend nest. Hoe moeilijk dat ook is, het is wel een keuze die je voor een jaar of vijftien maakt, hopelijk!
Bijna thuis: waar moet je aan denken?
Als de keuze is gemaakt, is het tijd om de pup mee naar huis te nemen. Liv was op 1 dag na 8 weken oud, een mooie leeftijd om mee te gaan. Iets ouder is ook geen probleem en vooral voor kleinere rassen juist erg goed. Zorg dat je alles goed voorbereid hebt en dat je voldoende tijd hebt voor de pup en je de eerste weken niet weg hoeft. Op die manier kun je op een ongedwongen manier het alleen thuis zijn oefenen. Let daarbij goed op je pup en wat hij aankan. De ene pup kan heel snel even alleen zijn, terwijl de andere pup daar wat meer tijd voor nodig heeft. Hoe dan ook: werk op het tempo van je pup om hem zo vertrouwen en een veilig gevoel te geven. Bedenk ook hoe je het gaat doen als je weer moet gaan werken, want een pup kan nog geen halve (of hele) dag alleen zijn.
En dan in huis, hoe doe je dat?
Maak je huis puppyproof, zodat hij het huis goed kan ontdekken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over spulletjes die stuk gaan (want ja, pups bijten!). Zorg voor een eigen slaapplaats voor de pup waar hij ongestoord kan slapen en waar niemand bij komt als hij slaapt. Pups slapen veel en hebben hun rust nodig. Slapende puppies laten liggen is hier een gouden regel. Zorg voor voldoende speeltjes en kluifjes, zodat de pup daarmee kan spelen in plaats van met iets wat niet de bedoeling is. Rust goed uit voordat de pup komt en ga ontspannen de puppyperiode in. Ja, een pup is veel werk. Heel veel werk. Maar tegelijkertijd ook zo leuk! Ik keek er enorm naar uit om met Liv aan de slag te gaan. Genieten!
En dan, puppycursus: wel of niet?
Sommige mensen zien niet direct het nut van een puppycursus in, maar die is er in mijn visie zeker wel! Met Liv ging ik ook naar puppycursus. Niet omdat dit nodig was, want ik kon haar prima zelf leren om te gaan zitten en liggen. Nee, het ging om de hele sfeer eromheen. Je pup leert zo bijvoorbeeld om mee te gaan met de auto, leert hoe zich te gedragen in nieuwe situaties, leert andere pups en honden kennen, leert dat die er niet alleen zijn om mee te spelen, hoort nieuwe geluiden, ziet veel nieuwe dingen, maar bovenal: het versterkt de band met jou! Samen werken doe je niet om commando’s aan te leren, maar om de pup te leren leren en plezier met jou te maken. Dát is voor mij het doel van een puppycursus.
Een goede hondenschool vinden… hier kun je op letten!
Zoek van tevoren al een hondenschool waar je je thuisvoelt en waar ze op een prettige manier trainen. Geen slipkettingen of correcties, maar positief trainen is veel leuker en levert je veel meer op! Ga voor plezier en ga vooral eerst eens kennis maken bij de hondenschool voordat de pup er is. Een goede puppycursus herken je bijvoorbeeld aan het feit dat er niet alleen oefeningen worden gedaan, maar dat er ook aandacht wordt besteed aan socialisatie, zoals het meemaken van dagelijkse dingen, andere dieren ontmoeten, mensen met paraplu’s zien en verschillende objecten leren kennen. Met alle pups samen los na de les zonder enige begeleiding is voor mij een no-go. Daar leren ze niets van, behalve negatieve dingen. Gecontroleerd los, in een klein groepje met honden die qua speltype en grootte bij elkaar passen, dat is veel leuker! Heeft de hondenschool ook theorielessen voordat je pup komt? Hartstikke leuk. Veel plezier met de voorbereiding van je pup!
Herken je jouw hond hierin? En wil jij advies op maat om jouw hond hierbij te ondersteunen met natuurgeneeskunde? Maak een afspraak en ontdek wat ik voor jouw hond kan betekenen.
Heb jij een vraag over je dier of wil je een reactie delen? Dat mag! Ik sta altijd klaar om je te helpen. Mocht je meteen een consult willen afspreken, dan kan je dat natuurlijk doen via de online agenda. Of stuur me een bericht, ik help je graag verder!