HELP JE HOND STAP VOOR STAP OM TE GAAN MET VUURWERKANGST
Als trotse eigenaar van een hond weet je vast hoe stressvol vuurwerk kan zijn voor onze honden. Angst voor harde knallen is helaas een veelvoorkomend probleem. Gelukkig zijn er manieren om je hond te ondersteunen! In deze blog lees je hoe je stap-voor-stap kan omgaan met je hond met vuurwerkangst, met praktische tips en technieken.
In het algemeen: begrijp de angst van je hond
Voordat je begint met het ondersteunen van je hond, is het essentieel om te begrijpen wat de angst precies inhoudt. Elke angst heeft unieke oorzaken en vraagt om specifieke begeleiding. Het is belangrijk om je te realiseren dat angst een basisemotie is die een hond helpt om te overleven. Dit kan resulteren in instinctieve reacties, zoals het zoeken naar een veilige plek of proberen te vluchten. Schrikken is een natuurlijk iets!
Neem de tijd om te observeren hoe jouw hond reageert op verschillende situaties. Dit inzicht helpt je om de juiste aanpak te kiezen en om te voorkomen dat de angst erger wordt. Het best laat je je hierin begeleiden door een professional. Wist je dat bijvoorbeeld praktijkspeuren een heel mooie sport is voor angstige honden? Het zorgt voor samenwerking, geeft zelfvertrouwen en leert je hond focussen. En: mentale arbeid geeft zekerheid!
Begin op tijd: al in het voorjaar
Om je hond beter voor te bereiden op situaties waarin hij angstig kan worden, is het belangrijk om gedurende het jaar aan training te doen. Begin al in februari of maart al met het stabiliseren van de angst. Dit is het ideale moment om te werken aan het vertrouwen van je hond en om te voorkomen dat de angst verergert. Zorg ervoor dat je training afgestemd is op de behoeften van jouw hond en dat je geduldig bent. Angst hoeft niet volledig te verdwijnen, maar je kunt jouw hond leren om voorzichtig te zijn zonder in paniek te raken. Werk aan het vertrouwen tussen jou en je hond door hem te leren dat jij een veilige plek bent.
Begin ook met het afspelen van geluidsopnames van vuurwerk in een rustige omgeving, zodat je hond leert deze geluiden te associëren met iets positiefs. Dit helpt je hond om kalmer te reageren als de winter nadert, wanneer vuurwerk vaker wordt afgestoken. Door rustige, consistente training kun je je hond leren om kalm te blijven, zelfs wanneer hij bang is. Gebruik korte, positieve sessies waarin je hem laat zien dat hij geen reden heeft om te vluchten.
Als de vuurwerkperiode aanbreekt…
Zorg ervoor dat je hond een rustige en veilige plek heeft om zich terug te trekken tijdens vuurwerk. Heel veel honden hebben een veilige plek waar ze naartoe willen vluchten als ze zich angstig voelen. Dit kan een hoekje in de woonkamer zijn, een bench op een plek waar je hond zich beschermd voelt of zelfs een aparte kamer met zijn favoriete kleedjes en speeltjes. Door een vertrouwde omgeving te creëren, kan je hond zich veiliger voelen en de angst beter verwerken. Laat je hond zelf zijn veilige plek kiezen, ook als dat de badkamer is.
Hoe te reageren als jouw hond schrikt of angstig is
Bij vuurwerk is het normaal dat je hond schrikt. Het is een misvatting dat je de vuurwerkangst van je hond erger maakt door hem te troosten. Integendeel, het is belangrijk om je hond te laten weten dat je er voor hem bent. Dit doe je door zijn angst te erkennen zonder erin mee te gaan. Praat rustig en kalm tegen je hond, en laat merken dat jij de situatie niet als bedreigend ervaart. Vermijd het om op elke knal te reageren, want dit kan je hond alleen maar meer opwinden. Lach bijvoorbeeld als je schrikt van een geluid; dit helpt om de spanning bij je hond te neutraliseren.
Vanaf november je hond ondersteunen met natuurlijke middelen
Voor veel honden met vuurwerkangst kunnen natuurlijke middelen een extra steun zijn om hun zenuwstelsel te versterken en prikkels beter te filteren. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met hun angst en herstellen ze sneller. Avena sativa kan bijvoorbeeld helpen om de prikkels te verzachten, terwijl Phytonics Strezz het zenuwstelsel ondersteunt. Bach Rescue Remedy is een acuut middel dat helpt bij onverwachte situaties, maar is geen lange termijn oplossing. Bij elke behandeling is een individuele benadering essentieel, en het is belangrijk dat de juiste dosering wordt toegepast. Weet je niet hoe? Neem dan snel contact op, zodat we jouw hond kunnen gaan helpen! Let er op dat sedatie met reguliere middelen alleen zorgt voor minder reageren, maar niet voor milder ervaren…
In de aanloop naar oud & nieuw
Elk jaar rennen veel honden weg door een plotselinge knal. Vanaf half december is het verstandig om tijdens het uitlaten rustige plekken op te zoeken. Als dat niet lukt, zorg er dan voor dat je hond met vuurwerkangst aangelijnd blijft met een goed passend tuig.
Oudejaarsdag met jouw hond
Deze dag wil je de stress van je hond met vuurwerkangst zoveel mogelijk proberen te minimaliseren. Blijf thuis met een rustig gezelschap, vermijd oplopende spanning en zet geen luide muziek of televisie aan. Klassieke muziek kan helpen om een kalmerende sfeer te creëren. Neem de tijd om met je hond te zijn en praat zachtjes tegen hem, zodat hij zich veilig voelt. Geef je hond wel de ruimte om naar zijn veilige plek te gaan als hij dat aangeeft. Probeer kalm te blijven en straal rust uit. Houd je hond altijd aangelijnd met een veilig, goed passend tuig en een stevige lijn. Laat hem ’s ochtends vroeg goed uit en beperk de rest van de dag tot twee of drie korte wandelingen in rustige gebieden. Zorg voor voldoende veilige schuilplekken in huis en sluit alle deuren, ramen en kattenluikjes.
Oudejaarsavond met je hond
Houd je honden binnen en laat ze niet alleen. Steun ze door in hun buurt te blijven. Negeer angstige dieren niet, het is prima om ze te troosten. Angst is een onbewuste emotie, en door je dier te aaien maak je die niet erger. Het is echter belangrijk dat je zelf kalm en positief blijft. Sluit de gordijnen en zet de radio of tv rustig aan. Zorg voor afleiding met speeltjes, wat lekkers of hersenwerkjes. Straffen is niet de oplossing wanneer je dier bang is.
Tips voor katten en paarden
Heb je ook katten of paarden? Katten zijn vaak instinctief in staat om een veilige plek te vinden. Laat hen hun gang gaan in huis en zorg ervoor dat ze zich kunnen terugtrekken op een rustige plek. Als ze toch naar buiten willen of in paniek raken van binnen opgesloten zijn, kan het smeren van boter op hun pootjes voorkomen dat ze ver weg dwalen.
Voor paarden kan het helpen om op oudejaarsdag rond 11 uur een nieuw stuk grasland te introduceren, wat hun aandacht afleidt van het vuurwerk. Laat ze zelf kiezen of ze in de wei of stal willen blijven, maar controleer ze rond middernacht en spreek kalm tegen ze.
Maak vandaag nog een afspraak…
Als je merkt dat je hond ernstig last heeft van vuurwerkangst, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Ik, als natuurgeneeskundig therapeut, kan je helpen met specifieke technieken en begeleiding om je hond beter te ondersteunen. Samen kunnen we werken aan een op maat gemaakt plan om de angst van je hond te verlichten.
Wacht niet tot de angst van je hond verergert. In welke periode van het jaar we ook zitten, het is belangrijk dat jouw hond de rust en het vertrouwen vindt die hij nodig heeft om niet meer zo bang te zijn van vuurwerk of andere angstige stressvolle situaties. Neem vandaag nog contact op en dan help ik jullie heel graag verder! Alvast meer weten? Lees dan het eerdere artikel over vuurwerkangst.
Herken je jouw hond hierin? En wil jij advies op maat om jouw hond hierbij te ondersteunen met natuurgeneeskunde? Maak een afspraak en ontdek wat ik voor jouw hond kan betekenen.
Heb jij een vraag over je dier of wil je een reactie delen? Dat mag! Ik sta altijd klaar om je te helpen. Mocht je meteen een consult willen afspreken, dan kan je dat natuurlijk doen via de online agenda. Of stuur me een bericht, ik help je graag verder!