10 REDENEN WAAROM JOUW HOND NIET (GOED) WIL ETEN

By Published On: 19 januari 20245 min read

 

Als jouw hond zijn eten laat staan, is dat vaak een duidelijk signaal dat er iets niet helemaal goed is. Verlies van eetlust komt vaker voor dan je denkt! Soms heeft het niet (goed) willen eten een heel simpele oorzaak, maar soms ook niet. Meestal wordt er meteen gedacht aan een medisch probleem, maar verlies van eetlust kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld gedragsproblemen, stress, of zelfs een verandering in de omgeving. In deze blog bespreek ik de top 10 redenen waarom honden hun eetlust verliezen. 

  1. Medische aandoeningen:

    Dit is één van de meest voorkomende redenen dat jouw hond niet wil eten. Je kunt dan denken aan een virus, waarvan je hond gewoon even niet lekker is, maar ook aan bijvoorbeeld parasieten. Maar: tumoren en nierfalen kunnen ervoor zorgen dat een hond zijn eetlust verliest. De eerste stap wanneer je hond plotseling niet meer wil eten én het gaat te lang duren, is om je hond te laten nakijken door de dierenarts. Blijkt het dat je hond een virus heeft, een parasiet zoals Giardia, of hij heeft een voerverandering nodig, dan kunnen we dat heel mooi aanpakken op een natuurlijke manier. Ook bij chronische ziekten werkt natuurgeneeskunde vaak heel mooi ter ondersteuning.

     

  2. Operaties:

    Een operatie is ingrijpend voor honden. Normaal gesproken krijg je na de operatie medicatie en instructies voor na de operatie mee. Maar wist je dat je je hond ook met natuurlijke middelen kan ondersteunen voor en na een operatie? Sneller herstel en minder pijn is onder andere een fijne bijkomstigheid. Vaak is de stress van een operatie en een andere omgeving ook overweldigend geweest voor je hond. Een Bach bloesemremedie is fantastisch om jouw hond hiermee te helpen. Wees je ervan bewust dat het wel een paar dagen kan duren voordat je hond weer eetlust heeft.

  3. Medicijnen:

    Sommige medicijnen, zoals NSAID’s, kunnen de maag van streek brengen en diarree veroorzaken. Vraag je dierenarts naar de bijwerkingen van ieder medicijn dat je hond krijgt, zodat je weet wat het kan doen met je hond. Soms zijn er ook natuurlijke alternatieven mogelijk! Als natuurgeneeskundig therapeut, kan ik je daar alles over vertellen.

  4. Ouder worden:

    Veel seniorhonden verliezen hun normale eetlust op een gegeven moment. Verlies van eetlust kan voorkomen nadat er een gezondheidsprobleem gediagnosticeerd is of kan gewoon over tijd ontstaan als jouw hond ouder wordt. Het komt bijvoorbeeld voor dat een ouder wordende hond geen trek meer heeft aan het begin van de dag. Wacht een paar uur en biedt het eten opnieuw aan om te kijken of dit verschil maakt.

  5. Stress:

    Elke vorm van stress kan verlies van eetlust bij een hond veroorzaken. Een verhuizing of een andere verandering van omgeving kan resulteren in een verstoring van de darmen en verlies van eetlust. Harde of ongewone geluiden, zoals onweer of bouwgeluiden kunnen ook stressvol zijn voor honden, maar ook kleine verandering in de gezinssituatie of structuur in de dag. Herken jij stress bij jouw hond? Dan is het zaak om dat aan te pakken, want stress heeft ongelofelijk veel invloed op de gezondheid van je dier.

     

  6. Gebitsproblemen:

    Dit soort problemen komt helaas vaak voor bij onze honden. Een slechte gezondheid van het gebit is één reden waarom honden kunnen stoppen met eten. Ontstoken tandvlees en tandabcessen zijn namelijk erg pijnlijk en worden niet altijd snel ontdekt. Een goede en passende voeding voor jouw hond is ontzettend belangrijk voor een gezond gebit. Hulp nodig bij een goede voeding zoeken voor jouw hond? Ook daarbij kan ik je helpen.

     

  7. Verandering van voer:

    Sommige honden willen niet graag nieuw voer proberen en kunnen ervoor hun neus ophalen. Als je het voer van je hond verandert, kan het slim zijn om dat niet in één keer te doen. Bij sommige honden is dat geen enkel probleem, maar soms is het beter om het nieuwe voedsel langzaam in kleine porties toe te voegen aan het normale voer en iedere dag geleidelijk aan een beetje meer toe te voegen, terwijl je de hoeveelheid van het oude voer verminderd. Dit helpt niet alleen om verstoorde darmen te voorkomen, maar kan je hond ook helpen het nieuwe voer beter te accepteren.

  8. Depressie:

    De dood of verhuizing van een familielid, ofwel tweebenig ofwel vierbenig, kan een depressie veroorzaken bij je hond. Verlies van eetlust is gebruikelijk wanneer een hond gedeprimeerd is door het verlies van een vriend of maatje. Bach bloesemtherapie is ook daar weer heel helend voor.

     

  9. Gedragsproblemen:

    Problemen met gedrag, zoals verlatingsangst, kunnen invloed hebben op de eetlust van een hond. Veel blaffen of slopen zijn vaak symptomen van verlatingsangst, maar verlies van eetlust kan ook voorkomen. Vaak is het fijn om samen te werken met een natuurgeneeskundig therapeut om het probleem op te lossen.

     

  10. Vuurwerk:

    Vuurwerk zorgt vaak voor stress en angst. Het kan goed zijn dat jouw hond daardoor zo van slag is, dat hij niet meer wil eten… Ontzettend vervelend, zowel voor jouw hond als voor jou. Lees snel het andere blog over vuurwerkangst.

De meeste honden houden van eten. Als jouw hond meer dan een paar dagen niet wil eten, is het tijd om je zorgen te gaan maken. Soms is er een duidelijke reden, zoals een reu die zijn eten laat staan omdat er een loops teefje in de buurt woont, maar als die er niet is, wordt het tijd om jouw hond na te laten kijken. Door de oorzaak te achterhalen en deze vervolgens aan te pakken, zal jouw hond snel weer uitkijken naar zijn eten! 

Herken je jouw hond in bovenstaand verhaal? Moet je hond een operatie ondergaan en wil je een op maat gemaakt plan voor rondom de operatie, zodat jouw hond in die toch best wel heftige tijd zo optimaal mogelijk wordt ondersteund? Wil je weten welke voeding voor jouw hond het meest geschikt is? Of heeft je hond een gedragsprobleem, zoals verlatingsangst, of is hij bang van vuurwerk? Twijfel dan niet om mij om hulp te vragen! Ik help jouw hond door het probleem bij de kern aan te pakken, op een natuurlijke manier. 

Charlotte Olsthoorn

Welkom op dit blog over natuurlijke gezondheid voor je dier. Mijn naam is Charlotte en ik ben veterinair natuurgeneeskundige, psycholoog en gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier. Hier deel ik mijn liefde voor een natuurlijk leven en geef ik je een kijkje in mijn leven met mijn twee honden. Dank je wel voor je bezoek!